Svijet
StoryEditor

Vjerovali ili ne - NFT tokenima kupio komadić virtualne zemlje u igrici za 1,5 milijuna dolara

10. Veljača 2021.
Axie Infinity igra

NFT, nezamjenjivi token (Non-fungible tokens) je poseban kriptografski generirani token koji koristi blockchain tehnologiju za povezivanje s jedinstvenim digitalnim sredstvom koje se ne može replicirati.

Oni se razlikuju od popularnih kriptovaluta poput ethera ili bitcoina koji su zamjenjivi. Iako se upotreba NFT-ova proširila u raznim industrijama, sinonimno su povezani sa sektorima igara i digitalnog kolekcionarstva i najčešće se nalaze kao specifični Ethereum tokeni izgrađeni na standardu ERC-721.

U sektoru kriptovaluta jedan BTC ima jednaku vrijednost kao i svaki drugi BTC. Međutim, igra se mijenja kada prijeđemo na nezamjenjive tokene. NFT kripto token ima različitu vrijednost od bilo kojeg drugog sličnog tokena. Pojedinačne karakteristike diktiraju njihovu jedinstvenost, stoga nisu zamjenljive, slično stvarima iz stvarnog svijeta poput rijetkog kamenja, umjetničkih djela i kolekcionarskih luksuznih predmeta.

Fungible tokens tj. zamjenjivi tokeni su tokeni kojima se može trgovati, a njihova vrijednost ostaje konstantna. Primjer je bitcoin jer ima istu vrijednost bez obzira na vlasnika ili povijest.

NFT-ovi su postali izuzetno popularni među kripto korisnicima i tvrtkama zbog načina na koji su revolucionirali prostor za igre i kolekcionarstvo. Od studenog 2017. na NFT-ove je potrošeno ukupno 174 milijuna američkih dolara.

Zahvaljujući pojavi blockchain tehnologije, igrači i kolekcionari mogu postati nepromjenjivi vlasnici raznih predmeta unutar igre kao druge jedinstvene imovine. Recimo, nedavno predstavljena Kriptomarka Hrvatske pošte također je NFT token.

Umjetnicima recimo daje mogućnost da umjetnička djela prodaju u digitalnom obliku izravno globalnoj publici kupaca bez upotrebe aukcijske kuće ili galerije što im omogućuje zadržavanje znatno većeg dijela dobiti koju ostvaruju od prodaje. Autorski honorari također se mogu programirati u digitalna umjetnička djela tako da kreator dobiva postotak dobiti od prodaje svaki put kad se njegova umjetnička djela prodaju novom vlasniku.

William Shatner, najpoznatiji kao kapetan Kirk iz 'Zvjezdanih staza', odvažio se na digitalno kolekcionarstvo 2020. godine te je izdao 90.000 digitalnih kartica na blockchainu WAX na kojima su prikazane razne njegove slike. Svaka je kartica u početku prodana za otprilike 1 američki dolar, a sada pruža Shatneru pasivni dohodak pri svakoj preprodaji.

Prošloga tjedna odvila se najveća NFT transakcija svih vremena. Naime, komadić virtualne zemlje na blockchain tržištu i platformi za igre Axie Infinity prodan za 1,5 milijuna dolara u ether kriptovaluti (888 ETH).

Ova transakcija označava najveću transakciju nezamjenjivog tokena (NFT) svih vremena, zamjenjujući prethodni rekord od 800 000 američkih dolara.

19. travanj 2024 23:11