Svijet
StoryEditor

Infografika: Ni najveći startupi nisu imuni na COVID-19

03. Srpanj 2020.

Pandemija COVID-19 pogodila je sve industrije, pa tako ni tehnološki startupi nisu ostali imuni na koronavirus. Od sredine ožujka, veliki startupovi i jednorozi morali su otpuštati kao i ostale kompanije i tvrtke kako bi u nekom trenutku mogli nastavi poslovanje.

Današnja infografika izvlači podatke s Layoffs.fyi i pokazuje veliki broj otpuštanja kroz 30 najpoznatijih startupa u Americi. Svaka od tvrtki otpustila je više od 250 zaposlenika između 11. ožujka i 26. svibnja 2020. godine.

Pogođena Silicijska dolina

Ne iznenađuje da su mnogi, najteže pogođeni, startupovi povezani s industrijom putovanja i mobilnosti. Prvi na listi je naravno Uber koji je bio primoran zatvoriti 45 ureda diljem Amerike uz što su otpustili 67000 zaposlenika od sredine ožujka, što je nagnalo i izvršnog direktora da se odrekne milijun dolara od svoje plaće za ostatak godine.

image
foto

Nakon startupova vezanih uz transport, slijede oni vezani uz putovanja i rezervacije. U tom razdoblju, rezervacije soba su pale za 40 posto u nekoliko zemalja, a Airbnb je otpustio  četvrtinu svoje radne snage. Iz kompanije kažu kako očekuju pad prihoda od čak 2,4 milijarde dolara u 2020. godini.

Borba međunarodnih startupova

Startupovi u Sjedinjenim Državama nisu jedini koji se trude uštedjeti novac i smanjiti troškove. Ista stvar je i s ostalim velikim startupovima diljem svijeta.

Brazilski startup Stone otpustio je 20 posto radne snage, dok je indijska Ola zabilježila pad prihoda od 95 posto što je koštalo 1400 ljudi njihovog posla.

image
foto

Slično tome, Uber Indija je zavladala Olom u dominaciji na indijskom tržištu, a sada je gotovo 25 posto radne snage u Uber Indiji otpušteno.

Otporni na pandemiju

Coursera, startup koji se bavi internetskim obrazovanjem do kraja godine planira zaposliti još 250 dodatnih djelatnika, a u vremenima pandemije platforma je privukla novih 10 milijuna korisnika.

Također, australski jednorog Canva traži nove ljude diljem svijeta, a uz novo partnerstvo s Google Education, sada nudi dodatne alate za učenje uz naravno besplatne resurse za grafički dizajn.

image
foto
19. travanj 2024 09:22