Svijet
StoryEditor

Nizozemske tvrtke koronakrizi uzvraćaju inovativnošću

11. Svibanj 2020.
Uz niz vladinih mjera za očuvanje poslovne likvidnosti, inovativni poduzetnički duh Nizozemske jedan je od najsnažnijih gospodarskih lijekova. I nizozemska poslovna zajednica u Hrvatskoj dostojanstveno nastavlja niz inovativnih rješenja

Suočavanje nizozemskih tvrtki s izazovima pandemije COVID-19 moglo bi se opisati riječima 'kad kriza susretne inovativnost'. Poput ostalih zemalja svijeta, koronavirus stegnuo je obruč i oko vitalnosti mnogih tvrtki u Nizozemskoj. Istraživanje TechLeap.nl pokazalo je da financijske teškoće očekuje osamdeset posto tamošnjih startupova, a 67 posto ih zbog problema s likvidnošću traži zajmove iz sto milijuna eura vrijednog programa nizozemske vlade namijenjenog startupovima, scaleupovima te malim i srednjim tvrtkama koje ne financiraju banke. Ipak, ambicioznošću poduzetničkog sektora, kreativnošću i inovativnim pristupom, tvrtke su brzo pronašle načine kako iskoristiti krizu u svoju korist.

Dok su neke ušle na nova tržišta i u nove tržišne segmente, druge su osmislile inovativne proizvode ili nove distribucijske kanale kako bi pristupile svojim kupcima. Uz niz vladinih mjera za očuvanje poslovne likvidnosti u čijoj je srži princip da nitko ne smije biti izostavljen i da su u krizi svi zajedno, poduzetnički duh protkan inovativnošću kakav Nizozemska njeguje pružajući talentiranim pojedincima slobodu da budu svoji i stvaraju što žele, zasigurno je jedan od najsnažnijih gospodarskih lijekova protiv korone.

Ideje pretvorene u rješenja

U globalnom gašenju svih turističkih aktivnosti hotel Amrâth u Amsterdamu odlučio je ispražnjene smještajne kapacitete staviti u funkciju ureda za one koji nisu imali mogućnost raditi od kuće. Novopečeni uredi u centru grada s pogledom na amsterdamske kanale i krevetom za kojim se često žudi na radnom mjestu osigurali su u kriznim vremenima domišljatom hotelu priljev financija. Pandemija je ubrzala i proces koji se već neko vrijeme zakuhavao u Destileriji Kalkwijck, proizvođaču Jenevera i drugih alkoholnih pića.

Usred krize oni su krenuli od nusproizvoda raditi dezinficijens, ponajprije za potrebe zdravstva, a sada razmišljaju o proširenju na privatni sektor. Brzom reakcijom doskočili su velikoj potražnji, otvorili novo tržište i proizvodnju učinili održivijom. Inspirativnih primjera ima još. Tvrtka za najam e-skutera Felyx također je proširila tržište ponudivši svoja električna prometala, dotad rezervirana za privatne korisnike, poduzetnicima da u karantenskim uvjetima obilaze klijente i kupce, dostavljaju hranu i lijekove. Primjer kako ideje postaju rješenja brže nego ikad je i tvornica uredskog namještaja Royal Ahrend. Koristeći se obnovljivim izvorima energije ta je tvrtka osmislila modularne stolce koji osiguravaju socijalnu distancu, pametne ormariće koji održavaju higijenu i pregrade od pleksiglasa koje ne iziskuju montažu.

Solidarnost po Hrvatskoj

Nizozemska poslovna zajednica u Hrvatskoj dostojanstveno nastavlja niz inovativnih rješenja i činova solidarnosti. Philips je hrvatskoj vladi ponudio potporu za isporuku opreme poput respiratora i transportnih ventilatora, ali i IT rješenja za analizu simptoma COVID-19, a Heineken Hrvatska donirao je financijska sredstva Općoj bolnici Karlovac za nabavu medicinske opreme i bezalkoholnim pivom opskrbio timove civilne zaštite angažirane u zaštiti stanovnika u borbi protiv korone.

– Snažno suosjećamo sa zajednicom u kojoj poslujemo. Ovo su teška vremena, ali krizu ćemo prevladati zajedno – poručio je Odin Goedhart, predsjednik Uprave kompanije Heineken Hrvatska, kojoj su zatvaranjem ugostiteljskih objekata odsječeni važni prodajni kanali, što ju je motiviralo da se okrene internetskoj prodaji i osigura isporuku narudžbi u 24 sata.

Mladi IT inženjeri iz Nizozemske koji su nakon turističkog uživanja u čarima Jadrana odlučili baciti sidro svoje tvrtke u Splitu također su pokazali suosjećajnost i ugodno iznenadili lokalce. Inženjeri iz tvrtke Typeqast došli su s idejom i pro bono izradili internetsku stranicu za Stožer civilne zaštite COVID-19 Splitsko-dalmatinske županije. Ta je digitalna platforma postala jedno od središnjih mjesta informiranja o širenju virusa i mjerama zaštite za žitelje toga kraja.

Digitalni kanali omogućili su da svojim klijentima uslugu nastavi pružati Keune Adriatic, a u svakom slučaju bili su od neprocjenjive koristi i svestranom Nizozemcu Wouteru Vrijenu. Kao vlasniku tri kompanije u različitim industrijama pandemija i zaštitne mjere donijele su mu brojne, specifične izazove. Serijski poduzetnik za svaku od svojih tvrtki morao je osmisliti poseban pristup.

– Za Ključ Savjetovanje, IT tvrtku za usluge testiranja softvera, veliki uspjeh je bio da nije došlo do poremećaja u svakodnevnom radu te je tvrtka uspjela bez smanjivanja plaća smanjiti ukupne operativne troškove za više od 60 posto. BebaBox, koja nudi opremu za novorođenčad, usred krize je dovršila postupak certificiranja i dobila pečat kvalitete MAMFORCE, a treća tvrtka ProTest Solutions, ovlašteni pružatelj obuke za testiranje softvera, svoje je materijale za trening prilagodila i uspješno obuku prebacila u virtualni prostor – u kratkim crtama objašnjava Vrijen kako je uspio transformirati poslovanje.

Iako se iz predostrožnosti još neko vrijeme neće vratiti u urede, u IHC Engineerinngu Croatia, hrvatskoj podružnici nizozemskog Royal IHC-a, posebno se vesele što su se zaposlenici bezbolno i brzo prilagodili novim uvjetima rada.

– Uspješno smo se organizirali i uspostavili održivi kontinuitet poslovanja, uz osiguranje zaštite života i zdravlja naših zaposlenika kao prioriteta – rekao je generalni menadžer Srđan Lerner, a složit ćete se, u razdoblju kada se od države traži pomoć i mnoga radna mjesta vise o niti, to je doista veliko postignuće.

Prkosna prilagodba

Radna mjesta očuvalo je i ribogojilište Riba Mljet beskontaktnom dostavom ribe na kućni prag.

– Nema gladi u doba korone! – zaprkosio je neveselim prilikama direktor ribogojilišta Alen Krkić.

Kompanija specijalizirana za recruitment i HR rješenja Smart Group obustavu aktivnosti koja je nastupila silom prilika također je iskoristila na najbolji način. Povezala se s nekadašnjim klijentima te istražila kakva su im iskustva s krizom te kakvi su im planovi za budućnost, a tvrtka New Europe Resourcing nudi uslugu 'outplacement' poslodavcima koji su prisiljeni otpustiti dio rukovodećeg osoblja. Usluga unaprjeđuje vještine potrebne za traženje novog posla. U tom svjetlu, zanimljivo je svakako istaknuti i nesvakidašnju 'nemoralnu ponudu' Nizozemca Jana de Jonga. U vrijeme otkaza, taj je direktor agencije specijalizirane za e-mail marketing i marketing automatizacije Webpower Adria podržavajući inicijativu #kupujmohrvatsko obećao ni manje ni više nego zapošljavanje. Za svakih 25 klijenata koji odaberu njegovu uslugu umjesto MailChimpa otvorit će jedno radno mjesto, rekao je potičući svijest o važnosti odabira lokalnih proizvoda i usluga.

Na nizozemskim primjerima suočavanja s krizom štošta se može naučiti. Pandemija koronavirusa polako posustaje, ali inovacije i dragocjeno iskustvo ostaju kao trajna stečevina u kojoj se krije ključ za uspješno nošenje sa svim budućim izazovima.

19. travanj 2024 11:00