Svijet
StoryEditor

Njemačku bi korona-kriza mogla stajati 500 milijardi eura i milijun radnih mjesta 

23. Ožujak 2020.
Angela Merkel

Koronavirus bi Njemačku mogao stajati više od milijun radnih mjesta i više od 500 milijardi eura, procijenio je u ponedjeljak ekonomski institut ifo.

"Troškovi će vjerojatno premašiti sve što smo u Njemačkoj u proteklim desetljećima vidjeli kada su u pitanju ekonomske krize i prirodne katastrofe", rekao je predsjednik muenchenskog instituta ifo Clemens Fuest.

"Ovisno o scenariju, gospodarske aktivnosti mogle bi se smanjiti u rasponu od 7,2 do 20,6 postotnih bodova. To odgovara troškovima između 255 i 729 milijardi eura", dodao je Fuest.

 

"Ogromni potresi" očekuju se i na tržištu rada, naglasio je čelnik ifo-a. Posao bi po procjenama ifoa moglo izgubiti do 1,8 milijuna radnika koji plaćaju doprinose a više od šest milijuna ljudi moglo bi raditi skraćeno.

"Zato gotovo nijedan iznos nije previše velik da bismo ga izdvojili za mjere očuvanja zdravlja", upozorio je Fuest. Očekuje se da će njemačka vlada danas usvojiti opsežne gospodarske mjere, uključujući značajnu zaštitu za tvrtke, radnike i klinike.

Stanari bi trebali biti zaštićeni od deložacija ako zbog krize zapadnu u financijske teškoće. Parlament bi mogao po ubrzanoj proceduri usvojiti mjere već u petak. Vlada planira dopunski proračun za ovu godinu 'težak' 156 milijardi eura.

Očekuje se da će sjednicu voditi vicekancelar Olaf Scholz. Kancelarka Angela Merkel u kućnoj je karanteni zbog kontakta s liječnikom za kojeg je test pokazao da je pozitivan na koronavirus. Merkel će sudjelovati na sjednici putem telefonske veze, kazao je u ponedjeljak vladin glasnogovornik.

16. travanj 2024 08:49