Svijet
StoryEditor

Novi plan kako da mehanizmi upozorenja (opet) ne zakažu

01. Kolovoz 2021.
European Union Civil Protection Mechanismfoto Shutterstock
Da bi se nesnalaženje i nepripremljenost u izvanrednim okolnostima, odnosno prirodnim katastrofama, sveli na najmanju mjeru, s pomoću Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu jača se suradnja između svih članica i šest pridruženih država

Dvjestotinjak osoba smrtno je stradalo u poplavama u Njemačkoj i Belgiji, za mnogima se još traga, a visoke temperature na Sredozemlju izazivaju požare poput onoga na zapadu Sardinije, pokraj grada Scano di Montiferra, koji je iza sebe ostavio više od 4000 hektara spaljenog područja i zbog kojega je evakuirano 355 osoba. Poplave su pokazale koliko je bio spor odgovor civilnih vlasti na upozorenja koja su stizala od znanstvenika iz Europskog sustava za upozoravanje na opasnost od poplava na temelju satelitskih prognoza. Ipak, kad je izbio sardinski požar, Italija je uputila zahtjev za pomoć u sklopu Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu te su ubrzo upućena po dva kanadera iz Francuske i Grčke.

Pucanje lanca

Nakon poplava javnost u Njemačkoj i Belgiji želi znati zašto ljudi nisu evakuirani usprkos upozorenjima i je li u belgijskom slučaju mjesna vlast pogoršala stanje upravljajući branom, piše Politico i otkriva u razgovorima sa stručnjacima i dužnosnicima da su dvije zemlje doista bile nepripremljene. Istraga bi mogla potrajati mjesecima, no, prema mišljenju Politica, puknuo je lanac obavještavanja i upozorenja nisu prerasla u upute za spašavanje građana. To se, ističe Politico, dogodilo kad su upozorenja proslijeđena područnim i mjesnim vlastima, za što svakako nije odgovorna jedna osoba ili mjerodavna uprava. Talijanima su pak kanaderi iz Francuske poslani u sklopu Europskoga kapaciteta za odgovor na hitne situacije, a grčki su dio imovine rescEU u sklopu kojeg se osiguravaju zrakoplovi i helikopteri u izvanrednim okolnostima za spas stanovnika EU.

Stari mehanizam, novije rezerve

Da bi se nesnalaženje i nepripremljenost u izvanrednim okolnostima, odnosno prirodnim katastrofama, sveli na najmanju mjeru, Mehanizmom EU za civilnu zaštitu jača se suradnja između svih članica EU i šest pridruženih država: Islanda, Sjeverne Makedonije, Norveške, Crne Gore, Turske i Srbije. Cilj je poboljšanje mjera opreza, pripravnosti i pravodobna odgovora na prirodne katastrofe kad izvanredne okolnosti prerastu mogućnosti jedne države. U tom trenutku ona može zatražiti pomoć u sklopu tog mehanizma koji je osnovan prije dvadeset godina i do sada je odgovorio na više od 420 zahtjeva za pomoć u Uniji i izvan nje. Ustrojen je i Europski kapacitet civilne zaštite kako bi prema potrebi bili lako dostupni spasilački i liječnički timovi, stručnjaci, posebna oprema i prijevoz. Dodatnu pomoć osigurava navedena pričuva rescEU, koja ujedno pojednostavnjuje administraciju i ubrzava pomoć ugroženima. 

26. travanj 2024 20:08