Svijet
StoryEditor

Novi rekordi na američkim burzama

16. Studeni 2019.
Wall Street Charging Bull Sculpture at Lower Manhattanfoto Getty Images/istockphoto

PIŠE: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Završetkom sezone objava financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci smanjio se i apetit ulagatelja za domaćim dionicama. Dionički indeks Crobex ovaj tjedan nastavio je negativnu seriju pa se njegova vrijednost nastavila spuštati ispod psihološke razine od 2000 bodova uz gotovo prepolovljen prosječan dionički promet u odnosu na posljednja dva tjedna.

Sentiment ulagatelja na Wall Streetu u potpunosti je suprotan. S obzirom da su vijesti povezane s američko-kineskim trgovinskim pregovorima uglavnom pozitivne za tržišta od početka listopada, ulagatelji su podigli američke dioničke indekse na nove rekordne razine.

Naime, američko-kineski trgovinski pregovori polako napreduju prema prvoj fazi sporazuma u kojoj bi obje strane mogle povući dio postojećih tarifa. Navedeno povećava nadanje da bi se trgovinski rat ipak mogao završiti prije nego dođe do ozbiljnijih poremećaja u globalnoj ekonomiji. Također, posljednji makroekonomski podaci ukazuju da je osobna potrošnja u američkoj ekonomiji ostala jaka usprkos slabostima proizvodnog sektora što ohrabruje prognoze koje govore da će američka ekonomija iduće godine tek usporiti, ali ne i zabilježiti gospodarsku kontrakciju.

Da stvari nisu loše koliko se očekivalo potvrdile su i objave poslovnih rezultata američkih kompanija za treći kvartal koje su većinom premašile očekivanja koja su bila nisko postavljena. Prema podacima FactSeta, rezultate za treće tromjesečje je objavilo 89% kompanija iz S&P 500 indeksa. 75% njih objavilo je zaradu po dionici koja je premašila očekivanja, dok je 60% njih objavilo prihode koji su premašili očekivanja.

Sve navedeno utjecalo je da sva tri glavna dionička indeksa postignu svoje nove rekordne razine pa je ovaj tjedan unutar dana S&P500 zabilježio vrijednost iznad 3100 bodova, Nasdaq iznad 8500 bodova, a Dow Jones se pak približio razini od 28000 bodova.

I dok američki predsjednik Trump učestalo pozdravlja nove rekorde na burzi povezujući ih sa zaslugama svoje administracije, skok cijena dionica trebao bi izazivati oprez kod ulagatelja kada je u pitanju budući rast.

Naime, novi rekordi uz stagnirajuće zarade pogurali su valuacije američkih dionica na nove povišene razine. Pokazatelj cijena/zarada (P/E) S&P 500 indeksa se trenutno nalazi iznad razine od 20, a isti omjer, kad se uključe očekivanja zarada za iduću godinu, prema FactSetu je 17,4 što predstavlja najvišu razinu od siječnja 2018. godine. Ovo stavlja P/E omjer iznad 5-godišnjeg prosjeka od 16,6 i iznad 10-godišnjeg omjera od 14,9. Ipak, čini se da se za sada tržište odlučilo na optimističan ulazak u posljednju etapu godine i zaključenje vrlo dobre godine za američke burze.

18. travanj 2024 09:20