Svijet
StoryEditor

Odgovor Europske komisije na izazove koronavirusa

27. Ožujak 2020.
Ursula von der Leyenfoto Eu/etienne Ansotte
Piše:
piše PROMO
Odlučne mjere za jačanje javnog zdravstva i ublažavanje socioekonomskih posljedica u državama članicama Unije

Pandemija koronovirusa ostavila je dubok trag na zdravstveno i društveno-gospodarsko okruženje građana Europske unije. Stoga je Europska komisija hitnim potezima osigurala pomoć državama članicama, a nizom dodatnih mjera omogućila samim članicama da pomognu svojim gospodarstvima.

  • Pandemija koronavirusa test je za sve nas. Ne samo da je to nezapamćen izazov za naše zdravstvene sustave, već je veliki šok za gospodarstva. Najavljene mjere usmjerene su na rješavanje problema. Spremni smo učiniti i više kako se situacija bude mijenjala – poruka je predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

Podrška gospodarstvu

Mjere namijenjene ublažavanju posljedica pandemije na europsko gospodarstvo uključuju i Investicijsku inicijativu koja članicama na raspolaganje stavlja 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova. Drugim riječima, Komisija ove godine neće od članica tražiti povrat neutrošenih sredstava pretfinanciranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, već njihovo usmjeravanje u gospodarstvo. Također, Komisija pomno prati utjecaj krize na sektor turizma s obzirom da je to po snazi treći sektor gospodarstva EU-a i zapošljava 27 milijuna ljudi, te je u kontaktu  s ministarstvima turizma država članica.

image
EK logo
foto

Europsko cjepivo protiv COVID-19

Europska komisija ubrzano ulaže u istraživanje cjepiva, liječenja i dijagnostike. Tako će 17 odabranih projekata dobiti 47.5 milijuna eura iz programa Obzor 2020. Dodatno, kroz Inicijativu za inovativne lijekove mobilizirat će se 90 milijuna eura privatnih i javnih investicija kao i 164 milijuna eura za inovativna rješenja kod malih i srednjih poduzeća i startupa.

Također, njemačko biofarmaceutsko poduzeće CureVac ubrzano radi na razvoju cjepiva, zahvaljujući potpori od 80 milijuna eura Europske investicijske banke uz jamstvo EU-a. CureVac razvija tehnologiju koja bi se mogla primijeniti i na brzi odgovor na COVID-19.

Zalihe medicinske opreme

Komisija u sustavu RescEU stvara strateške zalihe medicinske opreme. Radi se o opremi za intenzivnu njegu kao što su respiratori, zaštitna oprema i laboratorijske potrepštine. Namijenjene su svim državama članicama kojima nedostaje opreme za liječenje zaraženih pacijenata, zaštitu zdravstvenih djelatnika i usporavanje širenja virusa. Početni proračun EU-a za zalihe iznosi 50 milijuna eura. Za distribuciju opreme zadužen je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije i slat će je tamo gdje je najpotrebnija.

Više informacija potražite OVDJE

Podrška Unije Zagrebu

Hrvatska je aktivirala mehanizam EU-a za civilnu zaštitu neposredno nakon što su Zagreb i okolica pogođeni potresom. Slovenija, Mađarska, Austrija i Italija tako su odmah poslale šatore, krevete, madrace i drugu pomoć. Također, Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije Europske unije u kontaktu je s hrvatskim vlastima i usmjerava pomoć EU-a.

image
EK infografika
foto
16. travanj 2024 16:30