Svijet
StoryEditor

OpenSea-ov rival LooksRare u samo jednom danu generirao volumen trgovanja NFT-ima u iznosu većem od 110 milijuna dolara

13. Siječanj 2022.
looksrare nft platforma

OpenSea je na korak do rekordnog mjeseca po volumenu trgovanja, ali konkurencija raste. Novi izazivač pojavio se u obliku LooksRare platforme, a već je skupio više od 110 milijuna dolara u volumenu trgovanja u nešto više od dva dana.

Pokrenut prije dva dana, LooksRare cilja na OpenSea korisnike putem vlastitog LOOKS tokena. LooksRare nudi besplatni airdrop LOOKS tokena korisnicima OpenSea koji su na tržištu trgovali NFT-ovima u vrijednosti od najmanje 3 ethera između 16. lipnja i 16. prosinca, 2021.

To je oblik pokretanja koji se popularno zove "vampirskim napadom", to jest, pokušaj da se korisnici presele na drugu platformu, pružajući im poticaje u obliku tokena. Pokret je zapravo započeo kada je SushiSwap pokušao konkurirati vodećoj decentraliziranoj mjenjačnici Uniswapu.

Povrh toga, sve naknade koje LooksRare generira u budućnosti bit će isplaćene kao nagrade vlasnicima LOOKS-a koji svoje tokene stakeaju na platformi. LooksRareova naknada od 2 posto na transakcije također je niža od OpenSea-ovih 2,5 posto, ali OpenSea zadržava tu naknadu. LooksRare se obvezao distribuirati 100 posto naknada.

Prošla su samo dva dana, a novoosnovana platforma već ima impresivne rezultate. Prema javnim blockchain podacima koje je objedinio Dune Analytics, LooksRare je od pokretanja već generirao više od 110 milijuna dolara vrijedan NFT volumen trgovanja.

Zanimljivo je da je OpenSea-ov obujam trgovanja jučer potonuo u usporedbi s nedavnim nizom. OpenSea je u ponedjeljak  zabilježio nešto manje od 170 milijuna dolara vrijedan volumen trgovanja, što je najslabiji dan do sada u 2022. godini i pad s više od 261 milijuna dolara volumena u nedjelju.

NFT tržište je nestabilno, slično kao i tržište kriptovaluta, a jednodnevni podaci nisu dovoljni da sugeriraju trend. No, bit će zanimljivo vidjeti hoće li LooksRare-ov volumen trgovanja nastaviti rasti ili održavati na ovoj razini u danima i tjednima koji slijede.

Cjelokupno tržište NFT-ova poraslo je na više od 22 milijarde dolara volumena trgovanja u 2021. godini, prema podacima DappRadara. OpenSea  je predvodio s više od 15 milijardi dolara, po Dune Analyticsu.

Nešto više od 185.000 ethereum novčanika ispunjava uvjete za LOOKS airdrop, prema Dune Analyticsu. LOOKS trenutno ima cijenu od 3,91 dolara, po podacima CoinGecka, što je 16 posto manje u odnosu na najvišu cijenu od 4,52 dolara. 

LooksRare stigao je za vjerojatno na vrhuncu uspjeha OpenSea, ali i frustracije diljem NFT zajednice. OpenSea se u posljednje vrijeme suočava s tehničkim problemima, uključujući razdoblje produženog zastoja u nedjelju koje je izvršni direktor Devin Finzer opisao neprihvatljivim. Napisao je da će OpenSea pojačati zapošljavanje inženjera i zaposlenika službe za korisnike.

Nadalje, novi glavni  financijski direktor OpenSea, Brian Roberts nagovijestio je u prosincu da tvrtka razmatra inicijalnu javnu ponudu (IPO), frustrirajući neke dugogodišnje korisnike koji su se nadali da će OpenSea umjesto toga pokrenuti token. Roberts nije htio dati dodatne komentare, ali frustracija je potencijalno stvorila prostor za ostale konkurente vođenih tokenom koji nagrađuje korisnike.

Unatoč svemu tome, OpenSea, koji je nedavno procijenjen na 13,3 milijarde dolara, trenutno je na putu najboljeg mjeseca do sada što se tiče volumena trgovanja. Ta brojka već iznosi 2,27 milijardi dolara, dok je prošla tek trećina siječnja. OpenSea-ov najbolji mjesec do sada je bio kolovoz 2021. s gotovo 3,43 milijarde dolara.

26. travanj 2024 09:15