Svijet
StoryEditor

Oporavak bitcoina koji je dosegnuo 9000 dolara ostavlja tržište dionica u sjeni

30. Travanj 2020.

Piše: FIMA Plus

Bitcoin (BTC) je prešao cijenu od 9000 dolara u 3:30 ujutro prema univerzalnom svjetskom vremenu. Oporavak cijene ove kriptovalute daleko nadmašuje tržišni orijentir Dow Jones Industrial Average.

Bitcoin je ponovno imovina s najboljim performansom u 2020. godini

Od trenutka kada je bio na najnižoj razini od 3850 dolara 13. ožujka, bitcoin je porastao više od 130%. Usporedbe radi, Dow je nedavno bio na svom vrhuncu od blizu 24 750 dolara, a od 23. ožujka kada je bio na najnižoj razini od oko 18 210 dolara porastao je samo oko 36%.

Sva su tržišta u ožujku pala zbog straha od koronavirusa

Mjere sprječavanja širenja koronavirusa u SAD-u stupile su na snagu u prvoj polovini ožujka jer su se poduzeća zatvorila, a građani ostajali u samoizolaciji u kućama. Bitcoin je pao za više od 50% u razdoblju između 12. i 13. ožujka, a na nekim burzama pao je na razinu blizu 3850 dolara.

U međuvremenu, velika tržišta također su masovno pala, uključujući pad Dowa od 10%. No Dow je nastavio svoj put nizbrdo i nakon 12. ožujka, te tako doživio i nedavni pad 23. ožujka. Suprotno tržištu dionica, od 13. ožujka, kada je BTC bio na najnižoj razini, do danas bitcoin je postigao lijep oporavak.

Vijest o bitcoin halvingu također bi mogla imati značajnu ulogu u porastu cijene kriptovaluta

Dok se tržišta dionica i kripto-tržište nastavljaju oporavljati, postoji jedan osnovni pokretač koji možda stoji u pozadini drastičnog porasta cijene bitcoina - halving. Bitcoin halving označava duplo manje plasiranje „rudarenog“ novog BTC-a na tržište kritpovaluta jer će rudari za svoj rad dobivati isto tako duplo manje bitcoina. Ovaj događaj ponavlja se svake četiri godine i mehanizam je s kojim se spušta stopa inflacije bitcoina.

Budući da će se halving dogoditi za 12 dana, prepolavljanje bitcoina potaknulo je mnogo rasprava, jer su prethodni „halving-događaji“ na kraju doveli do drastičnog porasta cijene.

21. travanj 2024 16:06