Svijet
StoryEditor

Ovo su kriptovalute koje su ostvarile najveći rast u 2021. godini

08. Travanj 2021.
Top 5 Cryptocurrencies - June 2020 - Bitcoin Ethereum Tether Ripple Bitcoin Cash - 3D Coinfoto Shutterstock
Kriptovalute su doživjele rast svojih vrijednosti 2021. godine zahvaljujući velikim tvrtkama koje su ušle na ovo veoma fluidno i volatilno tržište.

PayPal, Visa i Tesla samo su neke o tvrtki koje su u posljednjih godinu dana ušle na tržište kriptovaluta dajući do znanja, čak i onima koji sumnjaju, da su kriptovalute tu da ostanu. Ulaskom takvih tvrtki potražnja za kriptovalutama naglo je porasla kao i njihova cijena, a najpopularniji bitcoin, koji je ostvario ogroman rast u posljednjih godinu dana, ipak nije najveći dobitnik.

Top deset
  1. Binance: + 777,39%
  2. Dogecoin: + 700%
  3. Cardano: + 616,7%
  4. Polkadot: + 380,63%
  5. Stellar: + 307,69%
  6. ChainLink: + 192,5%
  7. Ethereum: + 168,36%
  8. Tezos: + 166,5%
  9. Vechain: + 150%
  10. Bitcoin: + 95,21%
Cijene i manje poznatih kriptovaluta poput i binancea ili dogecoina doživjeli su nagli rast u relativno kratkom vremenu mada treba treći da je dogecoinu cijena još uvijek ispod jednog dolara.

Koristeći Yahoo Finance, portal Howmuch.net donosi podatke o rastu cijena onih kriptovaluta koje su u kratkom vremenu postigle vrlo veliki postotni rast.

Kretanja cijena kriptovaluta teško je predvidljivo, što dokazuje i Elon Musk koji je nedavno jednim tweetom o dogecoinu lansirao tu kriptovalutu u dvoznamenkasti postotak rasta u jednom danu, pa treba zaključiti da je trgovanje kriptovalutama veoma rizičan način ulaganja stoga treba biti izrazito oprezan.

image
top 10 u 2021
foto


Binance
Binance je kriptovaluta koja upravlja Binanceovom razmjenom, jednom od najčešće korištenih na svijetu. 

Dogecoin
Izvorno stvoren u šali, dogecoin je plijenio pozornost svojim meteorskim rastom cijene i pripadajućim memima. Iako većina valuta s vremenom nastavlja stvarati kovanice, dogecoin je ograničio ukupan broj kovanica dostupnih u optjecaju.

Cardano
Inženjeri, matematičari i kriptografi stvorili su Cardano koristeći se istraživačkim pristupom. Željeli su stvoriti bolju verziju etheriuma, kao i rješenja za interoperabilnost lanca, prijevare i pravno traženje ugovora. Iako je puno manji od etheriuma, cardano je u posljednje vrijeme stekao značajna ulaganja.

Polkadot
Rudari bitcoina često prodaju svoje nagradne kovanice, stvarajući pritisak na bitcoin. Polkadot koristi koncept 'Proof of Stake' kako bi izbjegao ovaj problem pripisujući rudarsku snagu udjelu kovanica koje rudar drži, što, u biti, destimulira njihovu prodaju.

Stellar
Nisu sve kriptovalute usmjerene na maloprodajnu publiku. Stellarova blockchain mreža dizajnirana je za povezivanje financijskih institucija za velike transakcije. Ovaj specifični blockchain radi na smanjenju vremena transakcije s nekoliko dana na trenutnu transakciju.

Chainlink
Oracle je odlučio ući u igru s chainlinkom, kriptovalutom koja prevladava jaz između pametnih ugovora (poput ehteriuma) i vanjskih podataka. Chainlink nudi nekoliko zanimljivih slučajeva korištenja, uključujući nadzor opskrbe vodom.

Ethereum
Jedna od najpoznatijih alternativa bitcoinima, Ethereum je decentralizirana softverska platforma koja omogućuje pametne ugovore. Cilj im je bio pružiti decentralizirani paket financijskih proizvoda svima na svijetu s besplatnim pristupom. Ether je druga najveća digitalna valuta pored bitcoina po tržišnoj kapitalizaciji.

Tezos
Nakon nekoliko ranih podjela kriptovaluta, Tezos je krenuo u stvaranje ‘samopromjenjivog blockchaina.’ Njihova ideja bila je omogućiti svima koji posjeduju njihovu kriptovalutu da glasaju o mogućim promjenama njegovih pravila. To premješta odluke iz ruku programera u ruke vlasnika.

VeChain
S ciljem poboljšanja upravljanja lancem opskrbe, VeChain sadrži dva tokena: VeChain Token i VeChainThor Energy. Prvi prenosi vrijednost preko mreže, dok drugi pokreće same pametne ugovore.

image
Pripremili smo za vas besplatan e-Book 'Vodič za snalaženje u svijetu kriptovaluta' kojega možete skinuti na ovom linku
foto
20. travanj 2024 03:14