Svijet
StoryEditor

Pada industrijska proizvodnja u Njemačkoj. Analitičari: recesija će se pogoršati!

06. Prosinac 2019.

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj pala je u listopadu za njevjerojatnih 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je njemački Federalni zavod za statistiku. U odnosu na rujan, pad iznosi 1,7 posto.

U kombinaciji s podacima objavljenim ovaj tjedan koji pokazuju da su i industrijske narudžbe u listopadu u Njemačkoj u naglom padu, a većina proizvođača očekuje i daljnje smanjenje u studenom, a europski analitičari te projekcije tumače tako da ne treba očekivati da je dvogodišnji pad njemačke proizvodnje pri kraju.

- Njemačka industrijska recesija može se pogoršati - rekao je Andrew Kenningham iz Capital Economics, a prenose europski mediji.

Analitičari procijenjuju da je njemačko, mahom izvozno usmjereno gospodarstvo, pogodio američko-kineski trgovinski rat, neizvjesnost oko Brexita i nagli pad automobilske industrije koji je poremećen novim pravilima o emisijama i prelaskom na električna vozila. Pad njemačke proizvodnje u listopadu bio je koncentriran na proizvodnju kapitalnih dobara, uključujući građevinu te proizvodnju vozila, strojeva i opreme koji su u tom mjesecu smanjeni za 4,4 posto. Proizvodnja intermedijarnih proizvoda i robe široke potrošnje je ipak nešto povećana.  

Premda je njemačko gospodarstvo u tri mjeseca do rujna poraslo za 0,1 posto, usko je izbjegavalo recesiju, smatraju analitičari, jer su veći troškovi domaćinstava i Vlade, te oporavak izvoza ipak pomogli nadoknađivanju pada industrijske proizvodnje. Ali postoji bojazan da će se kriza u proizvodnom sektoru preliti i na uslužnu industriju te početi pogađati i njemačko tržište rada i povjerenje potrošača, a zbog tog jača i pritisak na vladu u Berlinu da se odrekne politike uravnoteženog proračuna i da troši više novca.

Pad proizvodnje prepoznali su i potrošači koji su u Njemačkoj utjecali i na smanjenje potrošnje u maloprodaji od oštrih 1,9 posto, prema podacima objavljenim ovog tjedna.

25. travanj 2024 08:05