Svijet
StoryEditor

Platforma GoFundMe pod istragom zbog blokiranja donacija kanadskim kamiondžijama

11. Veljača 2022.

Platforma za prikupljanje donacija ili crowdfunding platforma GoFundMe za sebe voli reći da je najveća i najsigurnija takva platforma na svijetu koja omogućuje prikupljanje sredstava za bilo kakve životne događaje. Platforma omogućuje svakome da postavi kampanju te da na taj način dođe do sredstava koja se u većini slučajeva prikupljaju kako bi se nekom pomoglo ili olakšalo u nekom životnom trenutku.

Sve je vrlo jednostavno, postavi se kampanja, skupe se sredstva tj. novci i onda platforma sama odluči gdje će te skupljene nove poslati i kome će ih dati. Kako vama to zvuči?

Naravno, platforma to ne smije učiniti jer ako se skupljaju sredstva za nekoga, taj netko mora i primiti ta sredstva, što je sasvim logično. Međutim, platforma GoFundMe se prije nekoliko dana odlučila na do sad neviđeni potez. Naime, nakon što je pokrenuta GoFundMe kampanja za 'Konvoj slobode' kako su ga nazvali kamiondžije u Kanadi, i nakon što su korisnici platforme prikupili oko 10 milijuna dolara kako bi podržali mirne prosvjede vozača kamiona, čelnici platforme su odlučili kako ta sredstva neće ići u ruke vozača kamiona već će oni sami odlučiti kome će dati tih prikupljenih deset milijuna dolara.

Vaš novac, naš izbor

To je kao da sjednete u taksi, kažete gdje želite ići, a onda vas taksist odveze tamo gdje je on poželio otići, s tim da ste vi naravno platili tu vožnju. ili da platite uređenje sobe, a majstor odluči s vašim parama urediti, što ja znam, sobu od strine. Logika platforme na vrhuncu.

GoFundMe ekipa je tako rekla kako će zadržati sva sredstva prikupljena za kanadske kamiondžije jer se dotični ne bore za slobodnu već protiv mandata cjepiva, te da policijska izvješća govore o nasilju i rasizmu, što je narativ koji se provlači po svim svjetskim medijima, iako ga sami vozači oštro demantiraju. S platforme su također rekli da će svi oni koji su uplatili novce a ne slažu s njihovom odlukom o transakciji sredstava na drugo mjesto svoja sredstva moći izvući nakon što ispune obrasce pripremljene na njihovim stranicama u roku od dva tjedna. Također su naveli da prikupljena sredstva ne mogu ići prosvjednicima jer oni nisu prosvjednici već, pazite sad – okupatori!

Inače, piše BBC kako su do sada od tisuća ljudi koji su se pridružili prosvjednicima uhićene samo tri, jedna zbog nošenja oružja, jedna zbog prijetnji na društvenim mrežama i jedna zbog remećenja javnog reda i mira.

No to nije spriječilo GoFundMe ekipu da izjavi kako su prosvjednici bili mirni kada su se sredstva počela prikupljati, međutim da su od tada ti isti prosvjednici prekršili njihove uvjete poput promicanja nasilja i uznemiravanja, što podatak o samo tri uhićene osobe, rekli bismo demantira.

Uklonjena kampanja

Nakon što su korisnici platforme prikupili oko 10 milijuna dolara, GoFundMe je kampanju maknuo s platforme dodavši da donatori imaju dva tjedna da zatraže povrat novca, nakon čega će preostala sredstva biti isplaćena "vjerodostojnim i etabliranim dobrotvornim organizacijama".

Nakon svega, reagirao je guverner Floride Ron DeSantis koji je najavio pokretanje istrage u kojoj će sudjelovati s glavnim tužiteljem Floride Ashleyjem Moodyjem, a isto su učinila još tri guvernera američkih saveznih država.

Nakon toga, iz GoFundMe su objavili kako će ipak vratiti novce donatorima bez ispunjavanja zahtjeva te da svi mogu očekivati povrat u roku od 7 do 10 dana.

Nakon svega, postavlja se pitanje, kako je moguće da se neka platforma za crowdfunding uopće upusti u ovakve akcije uskraćivanja sredstava s obzirom da im je prikupljanje sredstava glavni izvor prihoda jer uzimaju postotak od istih, te tko im daje za pravo da odlučuju što je istina a što ne, što postaje sve češća praksa tech tvrtki koje svoje pipke puštaju i tamo gdje im nije mjesto.

20. travanj 2024 17:10