Svijet
StoryEditor

Po prvi put u 10 godina tvrtke Europske unije smanjile ulaganja u istraživanje i razvoj

18. Siječanj 2022.

U Europskoj uniji i svijetu, tvrtke u zdravstvu i ICT sektorima nastavile su povećavati svoja ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D, research and development). Pokazalo je to godišnje izvješće Europske unije o ulaganjima u R&D za 2020. godinu. Međutim, po prvi put u 10 godina, tvrtke EU smanjile su ukupna ulaganja u istraživanje i razvoj. Razlozi su uglavnom utjecaj pandemije, smanjena ulaganja u R&D u sektorima automobilske, zrakoplovne i obrambene industrije te njihovog velikog udjela u ukupnim privatnim ulaganjima u R&D te godine. Unatoč smanjenju ulaganja u R&D, automobilske tvrtke u EU i dalje imaju najveći udio u ovom sektoru na globalnoj razini i ulažu znatno više od američkih i kineskih tvrtki.

Ulaganje u oporavak

Unatoč teškoj situaciji s pandemijom COVID-19, globalne tvrtke nastavile su ulagati u istraživanje i razvoj u 2020. godini. Promatranih 2500 tvrtki uložilo je sveukupno 908,9 milijardi eura u istraživanje i razvoj, što je 6 posto više nego 2019. godine. Iako je pandemija negativno utjecala na većinu ostalih financijskih pokazatelja (posebice na dobit, neto prodaju i kapitalne izdatke), vodeće tvrtke odlučile su zaštititi svoja ulaganja u R&D usprkos padu prodaje i dobiti da bi zadržale i razvijale svoju konkurentsku poziciju.

Top 10 svjetskih investitora u R&D 2020.:
  1. Alphabet (22,5 milijardi eura)
  2. Huawei (17,5 milijardi eura)
  3. Microsoft (16,9 milijardi eura)
  4. Samsung (15,9 milijardi eura)
  5. Apple (15,3 milijardi eura)
  6. Facebook (15 milijardi eura)
  7. Volkswagen AG (13,9 milijardi eura)
  8. Roche Holding AG (11,2 milijardi eura)
  9. Intel Corp (11 milijardi eura)
  10. Johnson & Johnson (9,9 milijardi eura)

Pandemija je dodatno potaknula rast ulaganja u ICT usluge (15.5 %) i zdravstvenu industriju (12.8 %), dok je snažno pogodila automobilski (-4.3 %) te zrakoplovni i obrambeni sektor (-17%).

High-tech tvrtke, uglavnom iz Kine i SAD-a, preuzimaju sve više pozicija na globalnoj R&D ljestvici te tako zamjenjuju tvrtke iz tradicionalnih sektora, uglavnom iz EU i Japana. No, prednost Europske unije leži u široj diverzifikaciji, posebno u usporedbi sa SAD-om čija su ulaganja u R&D koncentrirana na nekoliko tehnoloških sektora.

Njemačka, Francuska i Nizozemska EU predvodnice

Pozicija Europske unije u razvoju zelene tehnologije u energetski intenzivnim industrijama (cement, keramika, kemikalije, gnojiva, staklo, vapno, prerada nafte i čelik) je snažna. Vrhunske tvrtke sve više usmjeravaju svoja ulaganja u R&D na tehnologije koje će pridonijeti zelenoj tranziciji, u čemu EU tvrtke predvode.

Dobra vijest je i da se vodeći ulagači u R&D sve više približavaju ciljevima održivog razvoja UN-a, pri čemu tvrtke iz EU-a imaju komparativnu prednost u energetskim i kemijskim sektorima.

Od 401 EU tvrtke koje su se našle na popisu 2500 svjetskih investitora u R&D, njemačke, francuske i nizozemske tvrtke odgovorne su za većinu ulaganja u R&D od svih tvrtki u EU (Njemačka 47,2 %, Francuska 17,4 % i Nizozemska 10,3 %).

image

1000 najvećih investitora u istraživanje i razvoj u Europskoj uniji 2020.:

Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije, istaknula je da ovo izvješće služi kao poziv industriji da ulaže u oporavak.

– U prošlosti smo vidjeli da su oni koji su se pripremali za budućnost i uspjeli. Nadam se da će ovo izvješće potaknuti mnoge na akciju za jaču i konkurentniju industriju u Europi – dodaje povjerenica.

23. travanj 2024 10:57