Svijet
StoryEditor

Pokreću se digitalne valute putem Samsung Galaxy pametnih telefona

20. Kolovoz 2021.
digital currencies

Korejska središnja banka pokreće digitalnu valutu putem Samsung Galaxy pametnih telefona, južnokorejskog multinacionalnog tehnološkog diva Samsung Electronicsa, navodi se u izvješću Korea Timesa 8. kolovoza.   

The Bank of Korea najavila je da će održati natječaj za odabir dobavljača tehnologije za CBDC još u svibnju. Nakon suočavanja s oštrom konkurencijom, ugovor je dodijeljen Ground X-u, čija će platforma Klaytn biti domaćin CBDC-a. Ground X je blockchain podružnica korejskog komunikacijskog diva Kakaoa.

CBDC-ovi su digitalne valute koje podupire središnja banka. Cilj CBDC-a je pružiti digitalnu alternativu tradicionalnoj fiat valuti zemlje. Većina zemalja trenutno istražuje CBDC-ove, ponajviše Kina, koja od prošlog travnja testira digitalni juan.

Pilot projekt korejske središnje banke, koji je pokrenut 28. lipnja ove godine, želi posebno testirati praktičnost digitalnog plaćanja pomoću Galaxy mobitela.

Pilot program ima za cilj utvrditi je li moguće provoditi plaćanja putem mobilnih telefona koristeći digitalnu valutu bez dostupnosti interneta ili slati CBDC doznake na druge mobilne telefone ili na druge povezane bankovne račune, izjavio je neimenovani izvršni direktor banke za Korea Times. 

Prva faza pilota trajat će do prosinca i procijenit će prikladnost tehnologije. Druga faza, koja bi trebala trajati od siječnja do sljedećeg lipnja, procijenit će praktičnost korejske bane koja proširuje svoje bankarske prakse kako bi uključila CBDC.

Samsung integrira kriptovalute u svoj hardver pametnih telefona od 2019. godine. Lansiranje modela S10, sa svojim ugrađenim novčanikom za kriptovalute, pratio je 2020. godine S20 asortiman, koji se proširio na integriranu blockchain funkcionalnost s blockchain keystoreom, značajkom koja korisnicima omogućuje sigurno pohranjivanje privatnih ključeva svojih kripto novčanika na svoje uređaje.

Ako pilot bude uspješan, Južna Koreja bit će jedna od prvih zemalja koja će ponuditi CBDC alternativu uslugama kao što su Apple Pay i Google Pay, koje omogućuju beskontaktno telefonsko plaćanje bez potrebe za internetskom vezom.

18. travanj 2024 02:28