Svijet
StoryEditor

Pokrenut Globalni savez za kružnu ekonomiju

28. Veljača 2021.
foto Shutterstock
Povezivanjem vlada i relevantnih mreža i organizacija namjera je dati globalni zamah inicijativama koje se odnose na tranziciju prema kružnoj ekonomiji, resursnoj učinkovitosti i održivoj potrošnji i proizvodnji

Europska unija ovaj je tjedan u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za okoliš i Organizacijom UN-a za industrijski razvoj, na marginama pete skupštine UN-a o okolišu (UNEA5) pokrenula Globalni savez za kružnu ekonomiju i resursnu učinkovitost (GACERE).

Savez je jedan od ishoda europskoga Akcijskog plana za kružnu ekonomiju usvojenog u ožujku prošle godine u okviru Europskoga zelenog plana. Povezivanjem vlada i relevantnih mreža i organizacija unutar GACERE-a namjera je dati globalni zamah inicijativama koje se odnose na tranziciju prema kružnoj ekonomiji, resursnoj učinkovitosti i održivoj potrošnji i proizvodnji, čime će EU imati vodeću ulogu u zelenoj tranziciji.

Zeleni oporavak

Osim EU, zasad se 11 zemalja pridružilo tom savezu, uključujući Kanadu, Čile, Kolumbiju, Japan, Keniju, Novi Zeland, Nigeriju, Norvešku, Peru, Ruandu i JAR. Peta skupština, koja se održala 22. i 23. veljače, odredila je globalne prioritete u borbi protiv različitih ekoloških kriza od klime, preko biološke raznolikosti do onečišćenja. Sudionici su se složili u vezi s potrebom za zelenim oporavkom nakon pandemije i razmotrili kako održiv razvoj može pomoći u rješavanju tih problema.

U okviru priprema za skupštinu, objavljeno je izvješće 'Mirenje s prirodom', sufinancirano europskim novcem, koje objedinjuje niz globalnih znanstvenih procjena o klimi, bioraznolikosti i onečišćenju. Prema tom izvješću, svijet može transformirati svoj odnos s prirodom i riješiti ekološke krize zajednički kako bi se osigurala održiva budućnost i spriječile buduće pandemije. Osim toga, dokument naglašava da su planovi oporavka nakon COVID-19 jedinstvena prilika za ulaganje u prirodu i postizanje neto nultih emisija štetnih plinova do 2030.

Slijede novi dogovori

Sudionici će se ponovno sastati u veljači sljedeće godine u Nairobiju kako bi raspravili mogući početak pregovora na globalnoj razini o smanjenju zagađenja plastikom. 'Tranzicija prema resursno efikasnoj, čistoj i kružnoj ekonomiji sve se više doživljava kao nužnost u rješavanju ekoloških kriza s kojima je svijet suočen.

Kružna ekonomija nudi prilike za poticanje inovacije i stvaranje veće jednakosti u tranziciji stvaranjem zelenih radnih mjesta i smanjenjem negativnih učinaka na okoliš. Današnjim pokretanjem Globalnog saveza za kružnu ekonomiju i resursnu učinkovitost EU pokazuje svoju predanost globalnom radu na tim problemima', komentirao je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius

20. travanj 2024 06:11