Svijet
StoryEditor

Polovina globalnog BDP-a ovisi o prirodi

05. Lipanj 2020.

Čak polovina globalnog BDP-a odnosno 40 tisuća milijardi eura ovisi o prirodi, ističu u petak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša. Ovogodišnji slogan tog dana "Vrijeme je za prirodu" poziva na zaštitu bioraznolikosti koja je nužna za zdravlje globalnog ekosustava, ali i ključna za gospodarstvo, s obzirom da čak polovina globalnog BDP-a odnosno 40 tisuća milijardi eura, ovisi o prirodi, ističu iz HGK u priopćenju.

Kako upozoravaju, upravo je gubitak bioraznolikosti jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu u sljedećem desetljeću, a najveći uzroci negativnih promjena su prevelika eksploatacija biljnih i životinjskih vrsta, klimatske promjene, onečišćenje te pojava i širenje invazivnih stranih vrsta.

Gospodarstvo pritom ima važnu ulogu u suzbijanju gubitka bioraznolikosti i očuvanju prirodnih resursa, kroz implementaciju održive prakse u svoje lance nabave i financiranje, kažu iz HGK.

Direktor Instituta za primijenjenu ekologiju Oikon i zamjenik predsjednika Udruženja za stručne poslove zaštite okoliša HGK Dalibor Hatić kaže da su države reagirale različito na pandemiju koronavirusa - jednima je poslužila da događaje prikažu kao prijetnju koja ljudima dolazi iz prirode, dok su drugi zaključili da je u zaštiti ekosustava i bioraznolikosti rješenje za novonastalu situaciju.  

"U tom smislu je reakcija Europske unije doista bila fantastična. Osim Zelenog plana kojim EU namjerava postići održivo gospodarstvo mjerama koje su usmjerene i na prilagodbu klimatskim promjenama, zaštitu bioraznolikosti i ostale za okoliš bitne teme, posebno veseli što i Plan za oporavak i otpornost ima predviđena sredstva za ekološku i digitalnu modernizaciju gospodarstva, pa možemo očekivati dodatna sredstva za projekte energetske učinkovitosti i jačanja udjela obnovljivih izvora energije u energetskom miksu", kaže Hatić.

20. travanj 2024 10:35