Svijet
StoryEditor

Posljedice pandemije: O mentalnom zdravlju potrošača trebaju se brinuti i brendovi

27. Studeni 2020.
Jan Sport, popularni brend ruksaka i torbi, lansirao je kampanju #LightenTheLoad u sklopu koje nastoji povezati mlađe potrošače s dostupnim izvorima psihološke pomoći
Zbog pandemije koronavirusa narušava se i mentalno zdravlje potrošača, koji se u velikom broju slučajeva srame tražiti pomoć ili se boje stigmatizacije zbog straha, tjeskobe, depresije, anksioznosti… koje osjećaju. Brendovi bi im trebali pružiti ruku pomoći sad kad im najviše treba

Prošlog je tjedna na domaćem tržištu zaživio jedan prilično važan i hvalevrijedan projekt. Riječ je o projektu 'Psihološka pomoć', iza kojeg stoji Udruga Promentz, odnosno organizatori Jelena Babić, Tena Cuculić i Igor Mikloušić, koji su na jednom mjestu okupili sve inicijative i pružatelje usluga psihološkog savjetovanja ne bi li tako olakšali potragu za pomoći i destigmatizirali mentalna oboljenja i teškoće. Na toj će platformi brojni psiholozi, psihoterapeuti i institucije moći izmijeniti informacije o svom radu i inicijativama, a u sklopu bloga i planiranog podcasta govorit će se o temama koje se tiču mentalnog zdravlja.

Osim spomenutih, projekt je okupio i snažan marketinški tim – Jelen&Jelen, PRbaba, Bruketa&Žinić&Grey, 404, Organizacija, Zviz i Dobra priča, koji će se pobrinuti da informacije o 'Psihološkoj pomoći' dođu do svih dobnih skupina, a sponzorski dio pokriva Generali osiguranje kao generalni pokrovitelj. Taj je osiguravatelj tako postao jedan od rijetkih u Hrvatskoj, ali i u svijetu koji su se odlučili uloviti ukoštac s mentalnim zdravljem potrošača, temom koja je uvijek aktualna, a posebno u pandemijsko doba. Naime, mentalnim se zdravljem brendovi rijetko usude baviti, jer se ta problematika, unatoč činjenici da je itekako stvarna i prisutna, još uvijek svrstava u tabu-teme. Kao da je sramota o tome govoriti, posebno u radnom okružju – požali li se netko na depresiju ili tjeskobu, moglo bi ga se proglasiti nesposobnim.

Mlađi su otvoreniji

Srećom, mlađe generacije s manje rezerve i manje kompleksa govore o mentalnom zdravlju, što potkrepljuju i neka globalna istraživanja. Tako je, primjerice, YPulse otkrio da 94 posto potrošača između 13 i 34 godine smatra da je briga o mentalnom zdravlju važna koliko i briga o fizičkom. Nadalje, tijekom pandemije, oprez i tjeskoba su kod ispitane ciljne skupine bili dominantne emocije, 41 posto ih smatra da je 'novo normalno' naštetilo njihovom mentalnom zdravlju, a 39 posto uvjereno je da je ono trajno promijenjeno. Mlađe su generacije, stoga, otvorenije za razgovor o tim temama, trude se pronaći pomoć, tako da se i nekolicina brendova (onih koji zaista slušaju potrošače) odlučila pozabaviti mentalnim zdravlje i podržati ih u potrazi za pomoć.

Blog Giving Assistant nedavno je sastavio popis svjetskih brendova koji se trude podignuti svijest o važnosti mentalnog zdravlja i sudjeluju u nužnoj detabuizaciji čitave priče. Tako je, primjerice, Jan Sport, popularni brend ruksaka i torbi s prepoznatljivim, simplističkim dizajnom, lansirao kampanju #LightenTheLoad, u sklopu koje nastoji povezati mlađe potrošače s dostupnim izvorima psihološke pomoći, olakšati im teret nošenja s posljedicama pandemije. Svakog četvrtka u svibnju putem Instagrama organizirao je i uživo razgovore (sada pohranjene na službenoj stranici kampanje) s terapeutima, psihoterapeutima i stručnjacima koji se bave mentalnim zdravljem te, u suradnji s National Alliance on Mental Illness (NAMI) i American Psychological Association, objavio potrebne informacije i kontakte kojima se potrošači mogu obratiti trebaju li savjet ili u slučaju nužde.

Američka modna kuća Kenneth Cole također se odlučila uloviti ukoštac s izazovima mentalnog zdravlja i to tako što je njezin osnivač pokrenuo Mental Health Coalition (Koaliciju za mentalno zdravlje), koji se bavi destigmatizacijom psihičkih oboljenja i stanja. U koaliciji su okupljene neke vodeće organizacije i inicijative psihološke pomoći koje nastoje zajedno promovirati ideju da nijedna duša koja pati od tjeskobe, depresije, bipolarnog poremećaja ili slično nije sama te da se nipošto ne smije sramiti potražiti pomoć.

Nazovi pravim imenom

Nešto drugačija ideja stoji iza lifestyle brenda Ban.do, koji prodaje odjeću i modne dodatke s optimističnim i pozitivnim porukama. Tako je, primjerice, nedavno lansirao kolekciju ogrlica Feel Better, koju je dizajnirala jedna od promotorica važnosti brige o mentalnom zdravlju Jen Glotch. Ogrlice na sebi imaju privjeske s riječima 'bipolar', 'depresija' i 'anksioznost', a sto posto prodaje odlazi u blagajnu neprofitne udruge Bring Change to Mind, koja je posvećena 'zaustavljanju stigmatizacije i diskriminacije osoba s mentalnim bolestima i teškoćama'.

Jedan od najpoznatijih svjetskih brendova u industriji active weara i sinonim za luksuzne tajice Lululemon lansirao je projekt 'Peace on Purpose', u sklopu kojeg nudi alate za meditaciju, ali i organizira radionice u kojima sudjeluju stručnjaci za mindfulness i pomažu korisnicima da se nose s tjeskobom, tugom ili pak burnoutom. Popularni brend Free People, poznat po svom boemskom, ležernom stilu, priključio se URBN-u, portfelju brendova koji pokreću društveno korisne inicijative. U partnerstvu s Girls Inc., neprofitnom udrugom koja se bavi mentorstvo žena i djevojaka u poslovnim, ali i privatnim sferama, također se bori za destigmatizaciju mentalnih oboljenja te radi na uvođenju specijalnih programa pomoći u osnovne i srednje škole.

Iskustva slavnih pomažu

I na kraju, tu je globalni modni brend Boohoo, poznat posebno među mlađim generacijama, koji se od osnutka u Velikoj Britaniji 2006. nastoji pozicionirati kao 'najbolji modni prijatelj'. Uoči 10. listopada lansirao je kampanju kojom podiže svijest o važnosti mentalnog zdravlja te pod hashtagovima #MentalHealthMatters i #SpeakUp poticao mlađu generaciju da otvoreno govori o stvarima koje je muče jer će tako pomoći sebi, ali i drugima. Na svom je profilu na Instagramu objavio i animirani vodič za mentalno zdravlje koji pomaže pratiteljima da se nose s problemima poput tjeskobe, izolacije ili pak financijskim izazovima.

Osim spomenutih brendova, destigmatizaciji pomažu i nedavni istupi pojedinih zvijezda poput Kanyea Westa ili pak Beyonce koji, otvoreno govoreći o svojim izazovima, pomažu njihovim fanovima, ali i široj javnosti da shvate važnost mentalnog zdravlja i prestanu se sramiti tražiti pomoć. U svakom slučaju, mentalno je zdravlje, posebno u pandemiji, tema o kojoj je nužno govoriti. Ono se tiče svih uzrasta, statusnih ili demografskih skupina i nitko, bez obzira na preduvjete, nije imun osjetiti bilo kakve teškoće, bilo da je riječ o strahu, tjeskobi, depresiji bilo burnoutu. Brendovi koji se zaista brinu o svojim kupcima trebali bi se uključiti u bitku za destigmatizaciju mentalnog zdravlja i pružiti ruku pomoći sada kad im ona najviše treba.

20. travanj 2024 13:54