Svijet
StoryEditor

Preuzimanje Carrefoura - Francuzi zaoštrili stav

15. Siječanj 2021.
Carrefour

Francuska vlada zaoštrila je stav prema kanadskoj ponudi za preuzimanje lanca trgovina hranom Carrefour, ističući da je sigurna opskrba hranom od strateške važnosti za državu. Vlada želi očuvati sigurnost i suverenitet u opskrbi hranom, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.

„Svi mi suočili bismo se s velikom teškoćom kada bi Carrefour kupila inozemna tvrtka", rekao je francuski ministar u četvrtak na konferenciji Reuters Nexta.

"Sigurna opskrba hranom srž je strateških izazova za sve razvijene zemlje", dodao je. Kanadska tvrtka Alimentation Couche-Tard (ACT) neočekivano je u srijedu za Carrefour ponudila 16,2 milijarde eura, ne navodeći u neobvezujućoj ponudi pojedinosti o viziji za tvrtku koja bi nastala spajanjem. Carrefour je najveći lanac trgovina prehrambenim proizvodima u Europi, a posluje i u Brazilu, dok je poslovanje Alimentation Couche-Tarda uglavnom fokusirano na benzinske stanice u Sjevernoj Americi.    

Ministar gospodarstva kanadske provincije Quebec, u kojoj je sjedište ACT-a, naglasio je u četvrtak da je njegova vlada u kontaktu s Elizejskom palačom, tvrdeći da bi "Couche-Tard mogao biti dobar vlasnik, kao što je Alstom postao dobar vlasnik Bombardier Transporta". Francuski Alstom kupio je Bombardierov odjel za željezničku opremu kako bi kreirao drugog proizvođača vlakova u svijetu, podsjeća Reuters.

Kanadska ministrica trgovine Mary Ng nije odmah željela komentirati stav francuske vlade. Carrefour drži otprilike petinu francuskog tržišta namirnica i zajedno s drugim maloprodajnim tvrtkama odigrao je ključnu ulogu u osiguravanju nesmetane opskrbe hranom u pandemiji covida 19. U Parizu strahuju i da bi inozemno preuzimanje moglo ugroziti radna mjesta. Carrefour u Francuskoj zapošljava 102 tisuće radnika. Izvor blizak Carrefouru rekao je pak da je kompaniju iznenadilo brzo i glasno protivljenje Le Mairea dogovoru.

„Iznenađeni smo tom reakcijom jer smo tek u preliminarnoj fazi (razgovora)“, rekao je. Drugi pak napominje da je prerano za prognoze o neuspjehu razgovora. Francuska vlada izjasnila se protiv inozemnog preuzimanja domaćih kompanija već 2005. godine, nakon glasina da bi PepsiCo mogao dati ponudu za preuzimanje prehrambenog diva Danonea.

Pariz je u međuvremenu postrožio propise o preuzimanju kako bi zaštitio sektore koje smatra strateškima, poput industrije i zdravstvene zaštite, napominje Reuters.

23. travanj 2024 21:22