Svijet
StoryEditor

Prioriteti EK za 2021. godinu - Borba protiv krize, zelena i digitalna tranzicija i elektronička identifikacija

21. Listopad 2020.

Europska komisija (EK) uložit će iduće godine maksimalne napore u rješavanje zdravstvene i gospodarske krize u Europskoj uniji uzrokovane pandemijom koronavirusa kako ona ne bi prerasla u društvenu krizu, nastavljajući paralelno promicati zelenu i digitalnu tranziciju, poručuju njezini čelnici.

- Glavni će nam prioritet i dalje biti spašavanje života i osiguravanje izvora prihoda ugroženih pandemijom koronavirusa”, poručila je u ponedjeljak predsjednica EK-a Ursula von der Leyen, u povodu predstavljanja programa rada EK za 2021.

- Puno smo već postigli. No Europa se još nije izvukla i na žestokom je udaru drugog vala. I dalje moramo biti oprezni, ali i činiti više, svi mi. EK će nastavit raditi na nabavi budućeg cjepiva za sve Europljane, a našim će gospodarstvima i dalje pomagati da se oporave u okviru zelene i digitalne tranzicije - istaknula je.

86 velikih inicijativa

Potpredsjednik EK Maroš Šefčovič istaknuo je da Komisija u 2021. godini planira iznijeti ukupno 86 velikih inicijativa, u sklopu 44 paketa ili politička cilja.

- Te inicijative definirat će cijelo desetljeće i čak prvu polovicu stoljeća. Kao prvo, nastavit ćemo ulagati sve svoje napore u upravljanje krizom. Ponovno širenje virusa pokazuje da se još nismo izvukli i prema tome bit će potrebno djelovanje i koordinacija na EU razini, među ostalim kako bi se osiguralo da sadašnja zdravstvena i gospodarska kriza ne preraste u društvenu krizu.  Kao drugo, izvući ćemo sve potrebne lekcije iz ove krize.  Premda se toliko toga promijenilo zbog pandemije, naša ambicija - da predvodimo dvostruku zelenu i digitalnu tranziciju - ostaje ista. Ali ubrzat ćemo - poručio je Šefčovič.

Kad je riječ o zelenoj tranziciji, Komisija će iznijeti paket prijedloga za smanjenje emisija CO2 za najmanje 55 posto do 2030., kako bi se postiglo da Europa bude klimatski neutralna do 2050.

Paket će biti objavljen u lipnju i obuhvaćati razna područja: obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, oporezivanje energije, raspodjelu emisijskog tereta i trgovanje emisijama. 

Predviđa se i mehanizam za graničnu prilagodbu emisija ugljika za odabrane sektore kojim se želi pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena na međunarodnoj razini i osigurati jednake uvjete poslovanja. Mehanizmom bi se osiguralo da cijena uvoza točnije odražava njegov sadržaj ugljika.

Komisija će predložiti također mjere za provedbu europskog akcijskog plana za kružno gospodarstvo, strategije EU-a za biološku raznolikost i strategije 'Od polja do stola'.

U vezi digitalne tranzicije, Komisija najavljuje plan s jasno definiranim digitalnim ciljevima do 2030., koji se odnose na povezivost, vještine i digitalne javne usluge. Središnje će mjesto u njemu imati pravo na privatnost i povezivost, sloboda govora, slobodan protok podataka i kibernetička sigurnost. Plan bi trebao biti predstavljen u prvom tromjesečju iduće godine.

Komisija planira i propise u područjima sigurnosti, odgovornosti, temeljnih prava i podatkovnih aspekata umjetne inteligencije, te prijedlog za europsku elektroničku identifikaciju.

Među inicijativama su i ažuriranje industrijske strategije, kako bi se u obzir uzele posljedice koronavirusa, te zakonodavni prijedlog za poboljšanje uvjeta rada radnika koji rade za digitalne platforme kao što je Uber.

Kako bi se izbjegla društvena kriza, Komisija će pripremiti akcijski plan za punu provedbu Europskog stupa socijalnih prava.

Komisija će isto tako predložiti Garanciju za djecu, novi program kojim se djeci želi osigurati pristup osnovnim uslugama kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Kad je riječ o pandemiji, Komisija će i dalje predvoditi globalne napore da se proizvede sigurno i svima dostupno cjepivo.

Predložit će izgradnju snažnije europske zdravstvene unije, u prvom redu jačanjem uloge postojećih agencija i osnivanjem nove agencije za biomedicinska istraživanja.

Pandemija je dovela u pitanje slobodu kretanja ljudi u EU-u. Komisija stoga planira novu strategiju za budućnost Schengena kako bi se očuvalo i poboljšalo njegovo funkcioniranje.

Novi pakt o migracijama i azilu donijet će nekoliko prijedloga mjera za zakonitu migraciju. U planu je i akcijski plan protiv krijumčarenja migranata te održiva strategija za dobrovoljni povratak i reintegraciju.

Nastavlja se i borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i hibridnih prijetnji.

Komisija će predstaviti i sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv antisemitizma.

U cilju promicanja jednakosti, Komisija će predstaviti nove strategije o pravima djeteta i osoba s invaliditetom te prijedlog za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Predložit će i da se među kaznena djela u Uniji svrstaju svi oblici zlodjela iz mržnje i govora mržnje.

Poduzet će također mjere za zaštitu novinara i civilnog društva od zlouporabe sudskih postupaka.

Komisija će nastaviti raditi na pojednostavnjenju zakonodavstva EU-a i smanjenju regulatornog opterećenja, te intenzivirati aktivnosti informiranja građana o EU-u, u čemu će središnju ulogu imati Konferencija o budućnosti Europe.

23. travanj 2024 20:00