Svijet
StoryEditor

Privlačno sredstvo štednje - I milijarder Ray Dalio posjeduje bitcoine

25. Svibanj 2021.
bitcoinfoto Shutterstock

Ray Dalio, milijarder, osnivač i menadžer hedge fonda Bridgewater Associates, izjavio je da posjeduje bitcoine. Priopćenje je objavljeno tijekom eventa CoinDesk's Consensus. 

Prema Daliu, američki dolar je na rubu devalvacije na razini koja je posljednji put viđena 1971. godine, a Kina sve više prijeti ulozi dolara kao svjetske rezervne valute. U takvom okruženju bitcoin, sa svojim svojstvima nalik zlatu, izgleda sve privlačnije kao sredstvo štednje, rekao je Dalio čija je tvrtka započela 2021. godinu sa 101,9 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, što ga čini najvećim svjetskim investicijskim fondom.

Riječima 'I have some bitcoin' javio se usred intervjua snimljenog 6. svibnja koji je bio emitiran u ponedjeljak tijekom konferencije CoinDeska 2021.

- Osobno, radije bih imao bitcoin nego obveznicu u inflatornom scenariju - rekao je Dalio tijekom jednosatnog razgovora putem online konferencije.

Dalio nije jedini milijarder koji je optimističan po pitanju bitcoina. I drugi, poput Stanleya Druckenmillera, već su nekoliko mjeseci prije iskazali interes. Još u studenom prošle godine, Druckenmiller je rekao da bi bitcoin mogao imati veliku privlačnost kao sredstvo očuvanja vrijednosti.

Nakon što je još u studenom izrazio skepsu prema kriptovalutama, Dalio je ove godine počeo pokazivati promjenu mišljenja. U siječnju je napisao da postoji mogućnost da bitcoin i njegovi konkurenti mogu ispuniti rastuću potrebu za alternativnim sredstvom očuvanja vrijednosti. Unatoč tome, u istom razgovoru ponovio je svoju zabrinutost da bi vlade, strahujući od konkurencije bitcoina prema državnim monetarnim sustavima, mogle zabraniti kriptovalute.

- Najveći rizik bitcoina je njegov uspjeh - upozorio je Dalio.

Jedna od glavnih propozicija bitcoina i drugih kriptovaluta jest zaštita od inflacije, ili barem korist od fiskalnih i monetarnih poticaja. Dok vlade diljem svijeta nastavljaju svoje pokušaje da spriječe ekonomske krize pomoću veće potrošnje, inflacijski pritisci sve više rastu. U periodu od 12 mjeseci koji završava u travnju, godišnja stopa inflacije u SAD-u iznosila je 4,2 posto, što je znatno više od dugoročnog cilja Federalnih rezervi od 2 posto, iako je kao veći razlog povećane inflacije bila činjenica što se stopa uspoređuje s travnjem 2020., mjesecom u kojem su se mnoga svjetska gospodarstva zaustavila zbog pandemije.

U siječnju ove godine, dva mjeseca nakon što je Dalio sugerirao da bi vlade mogle zabraniti bitcoin, opisao je imovinu 'vrhunskim izumom', te da bitcoin neće izbjeći Bridgewaterov nadzor kao potencijalne imovine u portfelju fonda.

18. travanj 2024 21:52