Svijet
StoryEditor

Rast bitcoina od preko 50 posto u samo 30 dana

18. Kolovoz 2021.
Bitcoin grows

Prije mjesec dana, 18. srpnja, cijena bitcoina kretala se oko 30.000 dolara. Danas najveća kriptovaluta trguje se po cijeni od gotovo 46.000 dolara, što znači da je cijena porasla preko 50 posto u posljednjih 30 dana.

Štoviše, taj porast uslijedio je usprkos nekoliko kontroverzi posljednjih tjedana.

Infrastrukturni plan predsjednika Bidena

Vjerojatno najveća priča posljednjih tjedana bio je infrastrukturni zakon vrijedan 1,2 bilijuna dolara koji je prošao glasovanje u američkom Senatu.

Jezik tog zakona namjerava promijeniti zahtjeve za porezno izvješćivanje na način da se većina aktera u industriji digitalne imovine definira kao 'brokeri'. Među onima koji se nalaze u navedenom jeziku bile su i non-custodial kripto tvrtke, kao što su rudarske tvrtke, koje su tvrdile da nisu, niti mogu, prikupiti potrebne zahtijevane informacije kako bi ostale usklađene ako se primjeni navedeni zakon.

Zakon će pregledati Zastupnički dom Sjedinjenih Država na jesen.

Nekoliko američkih senatora, uključujući čak i senatora Teda Cruza, tvrdili su da bi zakon znatno naštetio kripto industriji, te kako bi SAD, donese li ovaj zakon, 'otjerao' inovaciju izvan američkih granica. Međutim, unatoč trenutnim posljedicama, cijena bitcoina ostala je na uzlaznoj putanji.

SEC protiv kriptovaluta

Uz kontroverzu oko zakona o infrastrukturi, bitcoin se suočio s oštrim kritikama predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) Garya Genslera

U ekskluzivnom intervjuu za CNBC, Gensler je ponovio prethodne pozive senatorice Elizabeth Warren o potrebi pružanja snažne zaštite potrošača u kripto industriji.

- Mi smo agencija za zaštitu ulaganja i trenutno je ova klasa imovine, bitcoin i stotine drugih kriptovaluta kojima investitori trguju, špekulativna klasa imovine. Ono što želimo učiniti jest pružiti neke od osnovnih zaštita od prijevara i manipulacija. - rekao je Gensler za CNBC.

Također je sugerirao da bitcoin ETF u Sjedinjenim Državama možda dugo čeka, da kriptovalute nisu novac, te da olakšavaju kriminal.

Unatoč kritikama senatora i regulatora, bitcoin nastavlja s masovnim oporavkom od ljetnog pada.

20. travanj 2024 02:01