Svijet
StoryEditor

Rast bitcoina premašio rast korisnika interneta

12. Kolovoz 2021.
foto Shutterstock

Trenutna stopa usvajanja bitcoina nadmašuje rast korisnika interneta. Nedavne projekcije predviđaju da će najvrjednija kriptovaluta na svijetu dosegnuti milijardu korisnika u sljedeće četiri godine. S oko 130 milijuna korisnika, bitcoin je sada na sličnoj točki infleksije gdje je internet bio 1997. godine. A stopa masovnog usvajanja bitcoina nagovještava da će premašiti broj od milijardu korisnika, gotovo dva puta brže nego što je to učinio internet.

Ogromna globalna mreža koja povezuje računala širom svijeta, jedan je od najznačajnijih i najvrjednijih izuma 20. stoljeća. Iako ga je većina ljudi počela koristiti početkom 21. stoljeća, zapravo je izumljen šezdesetih godina prošlog stoljeća. Danas je teško, ako ne i nemoguće, zamisliti svijet bez internetske veze. Međutim, usvajanje je imalo izazovan i trom početak jer je bilo potrebno oko tri desetljeća prije nego što je broj korisnika narastao na oko 130 milijuna.

Uspoređivanje interneta s blockchainom vrlo je smisleno, budući da se obje tehnologije svode na protokole za povezivanje i dijeljenje podataka. Iako je jedan od glavnih čimbenika za stvaranje interneta bio brz i efikasan prijenos podataka između računala, moglo bi se tvrditi da je svrha blockchaina provjeriti autentičnost digitalnih podataka, a u većini slučajeva i priložiti mu novčanu vrijednost.

Masovno usvajanje blockchain tehnologije odvija se velikom brzinom, zahvaljujući stalnom porastu interesa javnosti za kriptovalute kao što su bitcoin i ethereum. Od službenog pokretanja bitcoina u siječnju 2009. godine, uslijedio je eksponencijalni rast i to mnogo brži od interneta još početkom 80-ih. 5. travnja ove godine, tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta dosegla je 2 bilijuna dolara, udvostručivši se u samo 3 tjedna, te time postala najbrže rastuća klasa imovine u posljednjem desetljeću.

Mnogi pokazatelji upućuju na to da se zamah usvajanja kriptovaluta ubrzava većim tempom nego što se ranije predviđalo u posljednjih dvanaest mjeseci. Institucije, korporacije, vlade i pojedinci sudjeluju u kripto infrastrukturi. Broj aktivnih adresa ključan je čimbenik koji treba uzeti u obzir pri procjeni usvajanja bitcoina. On-chain podaci upućuju na to da su se broj aktivnih adresa udvostručio od početka 2020.

Institucionalni ulagači postaju sve prisutniji

Institucionalni ulagači pohrlili su na kripto tržišta prošle godine. Zapravo, oko 87 posto ulaganja u bitcoin došlo je od institucionalnih ulagača, prema najvećem svjetskom upravitelju digitalne imovine Grayscaleu.

- Svjedočili smo značajnom ubrzanju institucionalnog sudjelovanja. Više ne postoji profesionalni rizik ulaganja u klasu imovine kriptovaluta. Vjerojatno postoji veći rizik u karijeri u ne obraćanju pozornosti - izjavio je Michael Sonnenshein, izvršni direktor Grayscalea.

Milijarder i tehnološki investitor Mark Cuban rekao je kako ga razvoj kriptovaluta i blockchaina podsjeća na rane dane interneta.    

- To je potpuno novo, nitko zapravo ne zna što će to biti. Postoji puno projekcija - rekao je.

Cathie Wood vjeruje da je usvajanje bitcoina tek u ranoj fazi i da bi tržišna vrijednost mogla doseći 30 bilijuna dolara do 2030. godine.

- Ako dodamo svu potencijalnu potražnju u odnosu na ograničenu ponudu, dugoročno dolazimo do nevjerojatnih brojeva. Tek smo počeli. Jedan bilijun dolara nije ništa u usporedbi s onim gdje će to u konačnici biti. - izjavila je na panelu CBOE-a.

Korporacije postaju ozbiljan igrač

Najveće svjetske korporacije počele su akumulirati bitcoin u svojoj bilanci kao zaštitu od devalvacije valute. Primjerice, proizvođač električnih automobila Tesla, početkom ove godine uložio je 1,5 milijardi dolara udjela u bitcoinu. Fintech tvrtka Square također je kupila milijarde dolara bitcoina u posljednje dvije godine. Štoviše, Square zarađuje milijarde dolara nudeći kripto usluge.

Rastuća ulaganja retail investitora povećavaju stopu usvajanja bitcoina

Interes malih ulagača za bitcoin porastao je u prvom tromjesečju ove godine, navodi se u izvješću stratega JPMorgana Nikolaosa Panigirtzogloua.

Mali investitori kupili su više od 187.000 bitcoina u prvom tromjesečju u usporedbi sa 172.684 od institucionalnih ulagača.

On-chain analitičar Billy Woo, navodi da je bitcoin prilično distribuiran između bogatih i malih investitora. Tvrdi da su blizu 40 posto vlasnika bitcoina mali ulagači, a taj trend dobiva na zamahu od početka ove godine.

Slijedom toga, Woo je zaključio kako usvajanje bitcoina, iako je još u ranim fazama, raste eksponencijalno. Projicirao je da će bitcoin, ako ostane na tom putu, 2025. dosegnuti milijardu korisnika.

Zanimljivo je da je internet to učinio 2005., otprilike četiri desetljeća nakon stvaranja, dok bitcoin to može učiniti za manje od dva ako se Wooova predviđanja ostvare.

Rane faze razvoja

Iako su se korisnička baza, mrežna aktivnost i cijena imovine višestruko umnožili od osnutka bitcoina, prevladava glavni narativ unutar industrije koji nalaže da je je sektor još u ranoj fazi razvoja.

Iz perspektive vrijednosti, tržišna kapitalizacija bitcoina od preko 850 milijardi dolara još uvijek  daleko zaostaje za najvrjednijim svjetskim tvrtkama, zlatom, M2 monetarnom ponudom i nekretninskim tržištem.

Ogroman rast tehnologije može se pripisati činjenici da uvodi novu eru financija, nešto za što je internet uspostavio snažne temelje, ali bi se mogao nadopuniti fokusom blockchaina na sigurnost i vođenje evidencije. 

Podaci o rastu broja korisnika i interes investitora za bitcoin, dokaz su brže stope usvajanja od interneta. Bitcoin bi u sljedeće četiri godine mogao postići broj od milijardu korisnika.

20. travanj 2024 17:20