Svijet
StoryEditor

Rast na Wall Street ne posustaje - kakva su očekivanja za 2021. godinu?

01. Prosinac 2020.
Bull market, wall street
Piše:
Piše: Alen Horvat

Rast dionica na Wall Streetu ne posustaje. S&P500 index koji se sastoji od 500 najjačih američkih kompanija, u utorak je dosegnuo povijesno najvišu razinu uslijed i dalje pozitivnih vijesti o cjepivima, te očekivanjima o vraćanju ekonomije na pretpandemijske razine brže od ranijih očekivanja. Trenutno je index ove godine u plusu oko 12 posto, a kretanje cijene i njegovu veliku volatilnost ove godine možemo vidjeti na slici niže. 

image
S&P500 studeni
foto

Gledajući po sektorima unazad mjesec dana, iznadprosječni rast ostvarili su energetski i financijski sektor. Kako bismo predočili velike poraste dionica iz navedenih sektora na slici 2 prilažemo kretanje 2 Vanguardova ETF-a koji prate dionice iz energetskog i financijskog sektora. Možemo vidjeti da je ETF koji prati energetski sektor unazad mjesec dana porastao čak 29 posto, dok je onaj koji prati financijski sektor porastao preko 13 posto. 

image
ETF-ovi
foto

Od vijesti spomenimo da je vjerojatni Bidenov izbor za ministra financija Janet Yellen, osoba koju bi Wall Street svakako pozdravio na čelu ministra financija. Riječ je o predsjednici Fed-a u razdoblju od 2014. do 2018. godine za koju postoji svojevrsni konsenzus da je svoj posao obavila odlično. Vrijedi spomenuti jednu njenu izjavu od travnja ove godine u jednom od intervjua u kojem Yellen izražava svoj stav da bi Kongres trebao dati ovlasti Fed-u da u slučaju težih poremećaja na tržištu ima mogućnost kupovanja dionica na tržištu, nešto što recimo centralna banka Japana radi već dulji niz godina.

Uskoro ulazimo u zadnji mjesec godine pa pogledajmo kakve su očekivanja za iduću godinu nekih od relevantnijih analitičara, poglavito onih iz velikih američkih banaka. Analitičari iz Goldman Sachsa predviđaju porast S&P500 indexa do razina od 4300 bodova nešto malo manje od 20 posto više u odnosu na trenutne razine. Svoja predviđanja opravdavaju pozitivnim vijestima s tržišta cjepiva te očekivanom primjenom istih početkom iduće godine, kao i podijeljenom vlasti u Americi misleći pri tome da prostora za najavljeni porast korporativnih poreza neće biti, s obzirom da će Republikanci vjerojatno zadržati kontrolu u Senatu.

Iz JP Morgana predviđaju S&P500 do kraja iduće godine na razinama 4500 bodova, oko 24 posto više od trenutnih razina. Iz banke kao razloge ovakvog optimizma navode velika očekivanja oko cjepiva, očekivanu potporu centralne banke ekonomiji kao i očekivano smirivanje političkih tenzija uslijed dolaska nove administracije na vlast. 

Također navode očekivanja o dugo očekivanoj rotaciji iz tzv. growth dionica u value dionice, o tome smo pisali u članku od prethodnog tjedna. Očekivanja za iduću godinu su dakle pozitivna, a dobra vijest za tržište je svakako i ona iz Bank of America gdje su iz njihovog odjela za Globalne Analize objavili da je prošli tjedan bio rekordan po priljevu gotovine u globalne dionice. Rekordnih 44,5 milijarde dolara svježeg novca je ušlo na tržište od čega je najveći dio kolača otišao na američke dionice - čak 32 milijarde dolara.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER): 

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom. 

18. travanj 2024 01:38