Svijet
StoryEditor

Razlika u plaćama žena i muškaraca neznatno smanjena

14. Studeni 2020.
plaća
Čak devet od deset Europljana obaju spolova vjeruje da je neprihvatljivo da žene dobivaju manje od muškaraca za isti posao. Njih 64 posto izjasnilo se za objavljivanje prosječnih plaća prema vrsti posla i rodu u svojoj tvrtki

Žene u Europskoj uniji i dalje zarađuju manje od muškaraca, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Razlika u plaćama između muškaraca i žena u Europskoj uniji donekle se smanjila u odnosu na prošlu godinu, ali gotovo nezamjetno, s 14,5 na 14,1 posto, stoji u izvješću objavljenom u povodu Europskog dana jednakih plaća, kojim se simbolično obilježava dan u godini u kojem žene pristaju dobivati iste plaće za iste poslove kao i muškarci. Ove je godine tako taj dan pao na 10. studenoga.

Glavni razlozi za razliku u plaćama leže u činjenici da žene često rade skraćeno radno vrijeme, da se susreću sa 'staklenim stropom', rade u slabije plaćenim sektorima te često moraju preuzeti primarnu odgovornost za djecu i obitelj, a nekad su jednostavno manje plaćene od muškaraca za isti posao.

Razbijanje stereotipa

Javnost nema dileme, čak devet od deset Europljana obaju spolova vjeruje da je neprihvatljivo da žene dobivaju manje od muškaraca za isti posao. Jednako tako, europski radnici slažu se s uspostavljanjem transparentnosti plaćanja, pa se njih 64 posto izjasnilo za objavljivanje prosječnih plaća prema vrsti posla i rodu u svom poduzeću. U ožujku ove godine, kako je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i najavila, Komisija je objavila strategiju postizanja rodne jednakosti od 2020. do 2025. u kojoj su naznačene mjere za eliminiranje razlike u plaćama.

One uključuju inicijativu za uvođenje obvezujuće transparentnosti, kao i kampanju kojom bi se izazvali stereotipi o ženama, njihovoj ulozi u društvu i vrijednosti njihova rada. U razdoblju od siječnja do travnja prošle godine Komisija je provela javnu raspravu o funkcioniranju i implementaciji europskoga pravnog okvira za jednakost plaća, čiji je sažetak dostupan na internetu.

Pomoć ženama

Prijedlog za adekvatne minimalne plaće radnicima usvojen 28. listopada 2020. podupire rodnu jednakost, pomaže smanjiti razliku u plaćama i izvući žene iz siromaštva s obzirom na to da ih je u Europi više na minimalcu od muškaraca, stoji u priopćenju Komisije. Još jedan način na koji Komisija pokušava riješiti problem slabije zastupljenosti žena na tržištu rada je poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života za roditelje koji rade i skrbnike.

U lipnju 2019. Europska unija usvojila je direktivu na tu temu kojom je uveden minimalni standard za prava očeva i roditeljski dopust kao i skrbnički dopust, ali i fleksibilniji radni aranžmani za radnike. Članice moraju do 2. kolovoza 2022. uvesti direktivu u svoja zakonodavstva. 

Podaci o razlikama u plaćama
Eurostatovi podaci
Direktiva
Strategija 2020. – 2025.

23. travanj 2024 11:57