Svijet
StoryEditor

Salvador rudari bitcoin na vulkanski pogon

05. Listopad 2021.

Predsjednik Salvadora, Nayib Bukele, prošli tjedan na Twitteru dao je najnovije informacije o nedavno pokrenutoj rudarskoj industriji bitcoina u zemlji.

Prema Bukeleovom tweetu, Salvador je izrudario bitcoin vrijedan gotovo 500 dolara, broj koji vlada sigurno namjerava povećati tijekom vremena.

U sljedećem tweetu, Bukele je pojasnio da je ovo službeno prvo rudarenje bitcoina na vulkanski pogon. Ranije prošlog tjedna podijelio je video na Twitteru koji je, kako se čini, pokazao kako zemlja poduzima prve korake u rudarenju bitcoina koristeći geotermalnu energiju iz vulkana. 

Video, koji prikazuje podatkovni centar u šumi prije nego što je zumirao radnika koji priprema stroj, pregledan je već više od 2 milijuna puta. Bukele je u istaknuo kako se projekt još uvijek testira i instalira.

Rudarenje bitcoina kontroverzno je s obzirom na zahtjeve potrošnje energije i posljedični ugljični otisak. Zbog povećanog nadzora utjecaja kriptovaluta na okoliš, neki rudari okrenuli su se čišćim, obnovljivim izvorima energije, kao što je geotermalna energija.

U lipnju je Bukele rekao da će salvadorska državna elektroenergetska tvrtka LaGeo koristiti "vrlo jeftino, 100 posto čisto, 100 posto obnovljivo, 0 emisijske energije iz vulkana“, za rudarenje bitcoina.

Bukeleove bitcoin ambicije

Predsjednik Bukele prvi je objavio svoje planove za prihvaćanje bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja u Salvadoru tijekom ovogodišnje Bitcoin konferencije u Miamiju.

Od tada je odluka privukla mnogo pozornosti i kontroverzi, a neki Salvadorci tvrde da je zakon o bitcoinu razotkrio već dobro dokumentiranu autoritarnu crtu predsjednika Bukelea. 

Unatoč prijedlozima predsjednika Bukelea koji govore suprotno, članak 7 zakona o bitcoinu prisiljava tvrtke da prihvate bitcoin kao opciju plaćanja, čak i ako to ne žele.

- Vlada je maltretirala i velike poduzetnike i male poduzetnike. Poslali su vladine agente da pregledaju tvrtke kako bi osigurali da slijede propise o radu samo zato što određeni poduzetnici rekli negativne stvari o zakonu o bitcoinu. - izjavio je jedan lokalni poslovni čovjek pod uvjetom anonimnosti. 

Kritičari koji su se izjasnili protiv vladine politike također su bili meta.

- Policija ne mora nikoga voditi na sud. Oni samo plaše jednog od glasnih disidenata otmicom nekoliko sati ili nekoliko dana. - rekao je drugi lokalni poslovni čovjek, misleći na ilegalno uhićenje bitcoin kritičara Marija Gomeza ranije ovog mjeseca.

Ovog ljeta održano je više anketa i prosvjeda, a sve je to pokazalo činjenicu da mnogi Salvadorci ne žele prihvatiti bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Ipak, usvajanje bitcoina predsjednika Bukelea se nastavilo, a ključni detalji projekta tek trebaju biti otkriveni. 

- Postoji toliko mnogo stvari koje se ne otkrivaju. Na primjer, tko drži privatne ključeve bitcoina? - Nolvia Serrano, voditeljica operacija u pružatelju kripto novčanika BlockBank, javno je postavila pitanje.

Međutim, mnogi od najglasnijih svjetskih zagovornika bitcoina, uključujući Jacka Mallersa, Michaela Saylora i Petera McCormacka, pohvalili su kripto ambicije samoproglašenog "najcool diktatora na svijetu."

06. svibanj 2024 03:24