Svijet
StoryEditor

Scaleswap - jedna od prvih platformi za lansiranje novih projekata na Polygonu

04. Lipanj 2021.
Piše: Filip Sokol, Fima

Jedan od posljednjih trendova na kripto tržištu su decentralizirane platforme za lansiranje novih kripto projekata (engl. launchpads). Radi se o platformama putem kojih investitori dobivaju priliku da prije samog listanja na nekoj od burzi, po prvi puta kupe tokene različitih projekata. Ako ste već sad pomislili na ICO-eve (engl. Initial Coin Offering) iz 2017. godine, na dobrom ste putu.

Uslijed velike potražnje za investiranjem u nove kripto projekte putem takvih platformi, pojedine platforme stekle su brend koji im omogućava da projekti, nakon što se financiraju i budu listani na burzi, odmah postižu astronomske povrate na investiciju. Drugim riječima, ne gledaju se fundamentalne vrijednosti projekata, već pretežno koliki je 'hype' oko platforme te koliko je ljudi i po kojoj cijeni dobilo priliku za investiranjem. U ne malom broju slučajeva cijena nakon listanja može biti i po nekoliko tisuća posto viša od cijene po kojoj su investitori dobili priliku za kupnjom tokena.

Da bi platforme održale 'hype' i privukle što više investitora u vrlo kratkom periodu, osmišljavaju raznovrsne strategije. Jedna od glavnih strategija za ogromni skok u cijeni odmah pri listanju je ograničavanje na mali broj investitora i limitiranje na mali iznos kojeg pojedini investitor može investirati. Iz tog razloga rade se raznovrsne lutrije za odabir pojedinaca koji će dobiti priliku za investiranjem, kako bi se osigurao što više fer pristup, a opet da se održi 'hype'. Za sudjelovanje u lutrijama obično se prijave tisuće ljudi, dok tek šačica dobiva priliku za investiranjem. Svi oni koji nisu dobili priliku za investiranjem direktno na platformi, a smatraju da projekt ima potencijala postići puno višu cijenu od one po kojoj je token prodan na platformi, imaju priliku investirati pri samom listanju na burzu. Ako ste već počeli razmišljati kako da se iskušate s kupnjom odmah prilikom samog listanja, s ciljem da dobijete što povoljniju cijenu, moram naglasiti da je kompetitivnost ogromna, a vrlo često se natječete s botovima (računalni programi) koji su i više nego odlični za manipulaciju cijene.

S vremenom taj inicijalni 'hype' novo lansiranog projekta počinje padati, a zajedno i s njim cijena tokena. Strategija opisanog špekuliranja koju mnogi primjenjuju je da odmah nakon listanja, tokeni se prodaju po najvećoj mogućoj cijeni.

Najrazvikanije platforme

Polkastarter (POLS) platformu izdvojio bih kao predvodnicu za stvaranje brenda platforme koja lansira projekta sa značajnim 'hypeom'. Veliki broj projekata koji su postigli ogroman rast prilikom listanja, upravo je lansiran na Polkastarter platformi. Od ostalih spomenuo bih Poolz (POOLZ), Paid Network (PAID), DAO Maker (DAO), Launchpool (POOL) i Cardstarter (CARDS) platfrome. Većina platformi zahtjeva od investitora da u svojim digitalnim novčanicima drže token koji je izdala platforma, kako bi bili kvalificirani za investiciju ili samo da imate mogućnost za sudjelovanjem u lutriji u kojoj je glavna nagrada mogućnost investiranja.

Budući trendovi

Na kripto tržištu vrlo je važno pokušati prepoznati trendove. Trend s decentraliziranim platformama za lansiranje novih projekata već je neko vrijeme aktualan, a daljnji smjer trenda bit će varijacija na temu, odnosno platforme će usmjeravati svoje poslovanje u smjeru različitih kripto ekosustava (Polkadot, Solana, Cardano, Avalanche…). Tehnologija platformi za lansiranje novih projekata je bitna, ali kao što sam već prije naveo, 'hype' je taj koji će platformu učiniti zanimljivom velikom broju ljudi. Sada bi se tu mogle voditi polemike oko glavnog motiva platformi i projekata koji se lansiraju za vrijeme bull runa, no ostavit ćemo to za neku drugu prigodu. 

Polkastarter platforma bazirana na Polkadot tehnologiji porast 'hypea' imala je u prvom kvartalu 2021. godine, a platforme koje podržavaju projekte iz Solana i Cardano ekosustava trenutno su u uzlaznoj putanji.

Nadolazeća platforma bazirana na Polygonu

U posljednjih mjesec dana sve više dobiva na značaju i Polygon (MATIC) ekosustav kojem zbog rastućeg broja transakcija, mnogi pripisuju važnu ulogu u skalabilnosti Ethereuma. Detaljniji opis Polygon tehnologije je tema za malo duži članak, a ovdje ću samo spomenuti da Polygon tehnologija omogućava jeftinije i brže transakcije, a programeri zahvaljujući Polygonu mogu graditi kompatibilne aplikacije Ethereum ekosustavu. Iz tih razloga mogli bismo očekivati razdoblje nicanja platformi za lansiranje novih projekata baziranih na Polygonu.

Scaleswap platforma jedna od prvih baziranih na Polygonu, a kao glavne razlike od ostalih platformi navodi pravednost među raspodjelom ulaganja zainteresiranim investitorima te niže transakcijske troškove prilikom investiranja.

Za razliku od Polkastartera, gdje pravo ulaganja isključivo ovisi o rezultatima lutrije ili ostalih platformi gdje ste pridodani specifičnom razredu za investiranje ovisno o broju tokena koje držite u svojem digitalnom novčaniku, Scaleswap platforma razvija takozvani ScaleSCORE. To je u osnovi skup različitih kriterija prema kojoj se ocjenjuje vaša angažiranost i lojalnost, što će poslužiti rangiranju zainteresiranih investitora s pravom na ulaganje u projekte. Scaleswap na taj način izdvaja pojedince koji dodatno doprinose prepoznatljivosti platforme i projekata koji se na njoj lansiraju.

Scaleswap token (SCE) i njegova uloga

SCA token čini središnji element ekosustava Scaleswapa i on će biti primarni faktor za dobivanje visokog ScaleSCOREa. SCA token biti će deflacijske prirode jer uslijed plaćanja naknada sa SCA tokenom, određen postotak tokena biti će maknut iz cirkulacije. Dodatan benefit za one koji će držati SCA token u novčaniku, bit će i različiti airdropovi. Airdrop je događaj kada se podržavatelji projekta nagrade s neočekivanim prebacivanjem besplatnih tokena na njihove digitalne novčanike. Drugim riječima 'besplatna lova'.

Generalni pregled projekta

Tim je sačinjen od iskusnih pojedinaca sa snažnom mrežom kontakata na kripto tržištu. Scaleswap će biti jedna od prvih platformi za lansiranje novih projekata na Polygonu, a u posljednjem kvartalu 2021. godine namjeravaju omogućiti lansiranje projekata iz Solana, CasperLabs, Binance Chain i Avalanche ekosustava.

20. travanj 2024 08:54