Svijet
StoryEditor

Središnja banka Ruske Federacije počinje testirati digitalne valute

01. Srpanj 2021.

U ponedjeljak je središnja banka Ruske Federacije (Bank of Russia) službeno objavila kako je pokrenula pilot-program u sklopu kojeg će izdati svoju digitalnu valutu (CBDC), digitalni rubalj. Procesu se priključilo desetak različitih banaka koje su se dobrovoljno javile za sudjelovanje i predale odgovarajuću dokumentaciju središnjoj banci. Da bi bile prihvatljive, banke su morale dokazati da su tehnički i tehnološki spremne pripremiti sustave za testiranje.

Neke od banaka uključenih u pilot program su: VTB, Gazprombank, Alfa-Bank i najveća u zemlji, Sberbank.

U najavi je također navedeno da će razvoj prototipa platforme digitalnog rublja biti gotov prije kraja godine, te početi s testiranjem početkom 2022. Olga Skorobogatova, prva zamjenica guvernera ruske središnje banke, izjavila je kako je cilj projekta stvoriti novu platnu infrastrukturu kako bi se poboljšala dostupnost plaćanja i transfera, te smanjili njihovi troškovi za kućanstva i tvrtke.

Skorobogatova je naglasila važnost nesmetane migracije između tradicionalne i digitalne valute. Dio prve faze ispitivanja bit će praćenje emisije digitalnog rublja među ostalim operacijama. Ako sve bude po planu, dodatne banke bit će dodane pilot projektu.

Rusija se sada pridružuje malom, ali rastućem broju zemalja koje testiraju digitalne valute ili ih planiraju testirati u bliskoj budućnosti. Francuska i Švicarska središnja banka također su nedavno objavile kako će isprobati CBDC-ove za veleprodajno tržište kreditiranja. U sklopu testiranja potvrđene su tri banke: USB, Credit Suisse i Natixis. S blockchanin strane, testiranju će pomoći SIX Digital Exchange, R3 i Innovation Hub.

U svibnju je Korejska središnja banka objavila svoje planove za testiranje funkcionalnosti vlastite digitalne valute. Cilj faze testiranja za Južnu Koreju jest osigurati može li CBDC poslužiti nagodbi i doznakama za kupnju robe i usluga. Testiranje bi trebalo započeti u kolovozu 2021. i trajati do lipnja sljedeće godine.

Druge zemlje poput Kine i Švedske testiraju CBDC-ove, dok su Bahami i Kambodža već počeli koristiti digitalne valute na nacionalnoj razini.

20. travanj 2024 04:50