Svijet
StoryEditor

Središnje banke moraju istražiti prednosti digitalnih valuta prije nego privatne kompanije zavladaju tim prostorom

27. Veljača 2020.
kripto valuta

Piše: FIMA Plus

Glavna blagajnica Engleske banke Sarah John rekla je da je 'ključno' za središnje banke da istražuju prednosti digitalne valute prije nego što privatne kompanije zavladaju tim prostorom.

- Moramo razmišljati kao institucija o tome kako se pozicionirati da bismo društvu osigurali da i dalje ima širok izbor mogućnosti plaćanja koje može pouzdano koristiti - izjavila je John za The Telegraph U.K. u intervjuu objavljenom u subotu.

Središnje banke diljem svijeta sve više govore o digitalnim valutama. Prošlog mjeseca pisali smo o tome kako je Engleska banka formirala skupinu s još pet središnjih banaka – Kanadskom bankom, Japanskom bankom, Europskom središnjom bankom, Sveriges Riksbank (Švedska) i Švicarskom nacionalnom bankom - kako bi istražili mogućnosti uporabe digitalne valute.

Još je u kolovozu guverner Engleske banke Mark Carney rekao da bi digitalna valuta središnje banke mogla zamijeniti američki dolar kao globalnu valutu. Carneyjev mandat završava 15. ožujka, a Andrew Bailey, trenutno izvršni direktor britanske Uprave za financijsko ponašanje, obnašat će Carneyevu ulogu od 16. ožujka.

20. travanj 2024 01:51