Svijet
StoryEditor

Što će sve biti još skuplje u narednoj godini?

04. Siječanj 2022.

Iako je u prošloj godini zabilježen rast cijena brojnih proizvoda, izgleda da se u narednoj godini neće puno promijeniti pa bi nas život u 2022. mogao koštati još više.

Skok cijena hrane, plina, automobila i druge robe, koji bi se mogao nastaviti, većinom je posljedica povećane potražnje i problema u lancima opskrbe. No, osim toga, svijet se i dalje bori s pandemijom, manjkom radne snage, ali i problemima poput nedostatka čipova te zbog sve toga cijene robe široke potrošnje svugdje rastu.

- Stvarno mislim da nema načina za bijeg od visokih cijena - rekla je Julie Ramhold, potrošačka analitičarka s DealNews.com.

Upravo zato, CNBC donosi popis stvari koje će naviše pogoditi rast cijena (ili nastavak rasta) u narednoj godini:

1. Nekretnine

Iako kupnja kuće ili stana nikada nije mala investicija, cijene nekretnina već neko vrijeme rastu zbog čega je za mnoge ova kupnja postala još veći izazov. A prema predviđanjima Selme Hepp, zamjenice glavnog ekonomistica CoreLogica, neće se puno promijeniti niti u 2022. koja bi mogla biti još jedna godina novih visokih cijena. Tako cijene kuća nastavljaju rasti čak dva do tri puta brže nego prije godinu dana. Svejedno, više cijene mogle bi ublažiti potražnju za kućama, što bi na kraju moglo olakšati situaciju za neke kupce.

2. Hrana

Niti napuniti košaricu u supermarketima neće biti jednostavno jer će dodatno porasti cijene prehrambenih proizvoda. Kako navodi CNBC, osim što su poskupile 'osnovne namirnice' poput jaja, mesa i mlijeka, zbog problema u lancu opskrbe i problema s radom snagom, povećanje cijena su najavili Coca-Cola i Pepsi. Također, poskupit će i proizvodi poput Oreo kolačića, Ritz krekera i Sour Patch Kidsa. Inače, Dirk Van de Put, izvršni direktor Mondeleza, nedavno je za CNBC izjavio će početkom ove godine povećati cijenu svojih proizvoda za oko sedam posto.

3. Odjeća

Iako se očekuje da će se prodaja odjeće ove godine potpuno oporaviti zbog brojnih kupaca koji žele osvježiti svoju garderobu nakon pandemije, pritisci u lancu opskrbe utjecat će na cijenu robe. Prema izvješću 'Business of Fashion' kompanije McKinsey, maloprodajne cijene mogle bi porasti prosječno za 3,2 posto. Također, kako prenosi CNBC, čak 15 posto voditelja modnih kuća očekuje povećanje cijena za 10 posto ili više u 2022.

4. Troškovi grijanja

I računi za grijanje bi ove sezone na sebi mogli imati veću brojku. Prema izvješću američke Uprave za energetske informacije, predviđa se da će gotovo polovica kućanstava koja se griju prirodnim plinom proći oko 30 posto skuplje nego prošle zime. Također, računi korisnika propana povećat će se za 54 posto, korisnika lož ulja za 43 posto, a i električnu energiju će korisnici platiti oko 6 posto skuplje.

5. Gorivo

Nakon što su cijene benzina skočile za nevjerojatnih 58,1 posto tijekom prošle godine, svi se nadaju da cijene neće dodatno rasti. Ipak, u nekim državama cijene goriva mogle bi dodatno skočiti zbog rasta veleprodajnih cijena, prema navodima GasBuddy.com. No, cijene neće svugdje jednako rasti, tako će rast neki osjetiti više, a neki manje, objašnjava CNBC.

6. Odlazak u restoran

Što zbog brojnih ograničenja i zabrana, što zbog problema s osobljem, restorani su pod pritiskom od samog početka pandemije, a kako sada stvari stoje, neće im biti lakše niti u 2022. Naime, izazovi s manjkom osoblja ne staju i pitanje hoće li nestati tako skoro. Kao rezultat toga, većina restorana je morala povisiti plaće kako bi privukla radnike, a osim toga i hrana je postala sve skuplja pa restorani sve više plaćaju i za nabavu robe. Posljedično, zbog toga će naravno rasti i cijene na jelovniku.

7. Automobili

Cijene novih automobila, kako navodi CNBC, više su nego ikad. No, dok su rabljeni automobili i kamioni, zbog povoljnijih cijena, nekad bili dobra alternativa, čak i oni bilježe rast od oko 31 posto na godišnjoj razini, što kupnju automobila čini posebno izazovnom investicijom.

8. Računala i elektronika

Proizvođači računala, televizora i konzola za video igre pogođeni su nedostatkom čipova, a osim toga imaju i mnogo manje zaliha. Istovremeno, potražnja za tehnologijom dodatno je porasla tijekom pandemije, a sve to naravno utječe na značajan rast cijena. Kako objašnjava CNBC, rast cijena primirit će se tek kada ponuda ponovo sustigne potražnju.

9. Namještaj

Povećani boravak kod kuće mnoge je potaknuo na renoviranje koje postaje sve skuplje. Cijene namještaja mogle bi porasti za više od 10 posto u narednoj godini jer, prema Konferenciji Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju, osim veće potražnje, ovu industriju pogađaju i visoke cijene vozarina kontejnera. Također, za veća preuređenja potrebno je računati i na veću cijenu građevinskog materijala.

10. Medicinska skrb

Brojni problemi u zdravstvenim sustavima mnogih zemalja postojali su i prije pandemije. Kako navodi CBNC, sada su troškovi zdravstva u Americi veći za 8,4 posto u odnosu na 2020. No, kako je pandemija uzokovala veliki trošak, zdravstvo bi moglo poskupjeti u svim zemljama. 

18. travanj 2024 08:26