Svijet
StoryEditor

Stvoren najveći svjetski trgovinski blok u povijesti - što je RCEP?

15. Lipanj 2021.
RCEP trgovinski sporazum

Trgovinska razmjena je žila kucavica globalne ekonomije, a krajem 2020. godine potpisano je novo Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo (RCEP), koje je potpisom postalo najveći trgovinski blok u povijesti.

Tko je u RCEP-u i zašto je stvoren?

RCEP je sporazum o slobodnoj trgovini između 15 država u azijsko-pacifičkoj regiji, a formaliziran je nakon 28 rundi rasprava tijekom osam godina. Zemlje članice koje su dio RCEP-a imat će koristi od sniženih ili potpuno eliminiranih carina na uvezenu robu i usluge unutar regije u sljedećih 20 godina.

Potpisivanje sporazuma je početni znak podrške trgovinskom sporazumu, ali sada ga treba i ratificirati. To znači da ove nacije još uvijek moraju dati pristanak da budu pravno vezane uz uvjete unutar RCEP-a. Jednom kada RCEP ratificiraju tri petine njegovih potpisnika on će se aktivirati u roku od 60 dana.

image

RCEP članice

foto

Do sada su ga ratificirale Kina, Japan, Tajland i Singapur a trenutnim tempom potpisivanja RCEP bi trebao stupiti na snagu početkom 2022. jer su se sve države članice dogovorile da dovrše postupak ratifikacije unutar godinu dana.

Zanimljivo je da se usred pregovora 2019. godine Indija povukla iz sporazuma. To se dogodilo nakon potencijalne zabrinutosti zbog utjecaja trgovinskog bloka na njegov industrijski i poljoprivredni sektor koji utječu na "živote i egzistenciju svih Indijaca". Indija zadržava mogućnost ponovnog pridruživanja RCEP-u u budućnosti, ako se stvari promijene.

Najveći trgovinski blokovi, u usporedbi

Kad kažemo da je Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo najveći trgovinski blok u povijesti, to stvarno i mislimo a to potvrđuju i činjenice.

RCEP ne samo da će veličinom i opsegom nadmašiti postojeće azijsko-pacifičke trgovinske sporazume poput Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), već i ostala ključna regionalna partnerstva u naprednim gospodarstvima. To uključuje Europsku uniju i Sporazum između SAD-a i Meksika i Kanade (USMCA, prije poznat kao NAFTA).

image

usporedba trgovinskih blokova

foto

Kada sve zemlje ratificiraju sporazum, RCEP će činiti oko 30% globalnog BDP-a

Sljedeći regionalni sporazum koji ovdje nije obuhvaćen je Afričko kontinentalno područje slobodne trgovine (AfCFTA), koje je do sada bilo najveće u pogledu zemalja sudionica (ukupno 55), ali u ostalim mjernim podacima RCEP i dalje izgleda superiorniji.

Potencijalni učinci RCEP-a su široko rasprostranjeni. Između ostalog, sporazum će uspostaviti pravila za regiju oko ulaganje, e-trgovine i intelektualnog vlasništva ali su iz sporazuma izuzete neke odredbe poput one o sindikatima i odredbe o zaštiti okoliša, što zapad ne gleda s odobravanjem.

RCEP bi također mogao pomoći Kini da stekne još više snage u ekonomskoj utrci protiv SAD-a što također ne odgovara zapadu.

image

RCEP info

foto
25. travanj 2024 14:13