Svijet
StoryEditor

Sve više financijskih institucija dodaje usluge za kriptovalute

12. Ožujak 2021.
foto Shutterstock
Ove usluge pojavile su se u pravom trenutku, i to kad sve više institucionalnih ulagača aktivno traži izloženost u kriptovalutama.

Piše: FIMA Plus

Globalna burza tržišta kapitala Deutsche Börse dodala je više mogućnosti za ulaganje u kriptovalute samo tjedan dana nakon što je Goldman Sachs najavio ponovno otvaranje svojih usluga trgovanja kriptovalutama, a sve s ciljem udovoljavanja rastućoj institucionalnoj potražnji. Nakon što je lani u lipnju lansirao prvi svjetski bitcoin ETN s centraliziranim prijebojem, Deutsche Börse je sada dodao i ETN-ove ethera i bitcoin casha. U međuvremenu, Goldman Sachs omogućio je institucionalni pristup bitcoin futuresima, s planovima dodavanja bitcoin ETF-a u budućnosti.

Ovi potezi ukazuju na činjenicu  kako  se institucijama želi ponuditi siguran pristup složenim financijskim instrumentima izloženim kripto tržištu. Deutsche Börse Xetra dolazi s reguliranim centraliziranim prijebojem, što znači da se ulagači mogu oslanjati uz znatno manje rizike tijekom namire transakcija i ne treba im zaseban kripto-novčanik, za razliku od kripto-burzi, pružajući tako investitorima istu razinu usluge institucionalnog trgovanja digitalnom imovinom kao i za ostale vrste imovine.

Uz to, Deutsche Börse i Goldman Sachs nude pristup složenijim financijskim instrumentima, nego što je samo izravno ulaganje u kriptovalute: ETN-ovi su dužnički vrijednosni papiri koji prate kretanje osnovnih referentnih indeksa, poput kripta, dok forwards ugovori (bez isporuke) koje nudi Goldman Sachs omogućuju zauzimanje pozicije temeljenoj na predviđenim cijenama bitcoina u budućnosti - što može biti posebno privlačno institucionalnim ulagačima koji žele zauzeti rizičnije pozicije u ovoj volatilnoj klasi imovine kako bi povećali svoju dobit.

Ove usluge pojavile su se u pravom trenutku, i to kad sve više institucionalnih ulagača aktivno traži izloženost u instrumentima povezanim s tržištem kriptovaluta. Stoga ne čudi da je 40% klijenata Goldman Sachsa već izloženo tom tržištu. Uvođenjem ovih usluga, Goldman Sachs i Deutsche Börse pridružuju se kolegama, kao što su Fidelity i BlackRock, u pokušajima da udovolje potražnji klijenata i ugrabe udio u ovom brzorastućem tržištu.

image
Financijske institucije
15. travanj 2024 21:21