Svijet
StoryEditor

SVJETSKO TRŽIŠTE ROBA - Ovo bi mogla biti vrlo plodonosna i rekordna godina!

20. Veljača 2021.

U Americi se održava USDA Ag 2021 Outlook Forum na kojem je vodeći ekonomist Seth Meyer istaknuo da se ove godine očekuje sadnja 92 milijuna hektara kukuruza, 90 milijuna hektara soje i 12 milijuna hektara pamuka. Planovi, kao i uvijek, ovise o vremenskim uvjetima, a ova je projekcija bazirana na uobičajenim vremenskim uvjetima za sadnju. Ako vremenske prilike budu povoljne 2021. godina mogla bi biti vrlo plodonosna i rekordna, kako za soju tako i za kukuruz.

Navedene brojke kukuruza i pamuka su približno jednake prošlogodišnjim posađenim hektarima dok je soja s 83 milijuna hektara u 2020. godini skočila za velikih 7 milijuna hektara. Bit će zanimljivo pratiti kako će se u narednom periodu ove brojke odraziti na cijene sojinog zrna i sojine sačme na globalnom tržištu.

Predsjednik AFBF-a John Newton smatra da će veće površine biti posađene najviše zbog područja koja su se zadnjih par godina sušila i na kojima ništa nije bilo posađeno, a što će se sada konačno i promijeniti.

2019. godine u SAD-u čak 20 milijuna hektara zemlje je bilo tzv. 'prevent plant' područje, dok se 2020. godine to odnosilo na područje od 10 milijuna hektara na kojem bi ove godine konačno mogla izrasti soja ili kukuruz.

Krajem ožujka USDA će objaviti izvještaj o budućim sadnjama što će otkriti rezultate anketiranih poljoprivrednika.

Istovremeno, pamuk je i dalje vrlo interesantan zbog cijene koja neprestano raste stoga će ovo biti alternativna opcija posebice za farmere na jugu SAD-a. Na tržištu ribljeg brašna govori se o kvoti koja je na nivou od 2,5 do 3 milijuna mt što je više nego dobro u odnosu na ostale kvote zadnjih 15 godina.

Posljednjih nekoliko tjedana MSI Ceres naglašava kako je teško pronaći dostupne kontejnere za izvoz ribljeg brašna. Cijene kontejnera neprestano rastu zbog ugovorenih poslova za narednu sezonu i to na paritetu CIF destinacija. Mnogi su podcijenili komponentu otpreme te će morati apsorbirati više troškove.

image
Pregled cijena ribljeg brašna - FOB sjeverna Njemačka
24. travanj 2024 13:08