Svijet
StoryEditor

Svijet je dobio najmlađu milijarderku zahvaljujući dating aplikaciji

15. Veljača 2021.
Whitney Wolfe Herd, osnivačica aplikacije Bumble

Whitney Wolfe Herd osnivačica dating aplikacije Bumble postala je najmlađa žena milijarderka. Prošloga je tjedna Bumble, koji je pokrenut 2014. godine, izašao na tržište kapitala inicijalnom javnom ponudom (IPO), što je čini drugom dating aplikacijom koja se odlučila na ovaj korak.

Početna cijena dionice po IPO-u je iznosila 43 dolara po dionici, no one su samo nekoliko sati nakon IPO-a skočile na 76 dolara što je osnivačicu i izvršnu direktoricu Whitney Wolfe Herd obogatilo za 1,5 milijardi dolara, čime je ona postala najmlađa žena milijarderka u svijetu.

Prema Bumbleovom prospektu, Wolfe Herd posjeduje 21,54 milijuna dionica, što je ekvivalent 11,6 posto tvrtke. Osim što je najmlađa svjetska žena milijarderka, ujedno je i najmlađa izvršna direktorica koja je s tvrtkom krenula u IPO.



Kao što smo rekli, Bumble je druga velika aplikacija za upoznavanje koja se odlučila na IPO, a prije nje to je učinila tvrtka Match Group koja u svom vlasništvu drži također poznatu aplikaciju za upoznavanje Tinder.

Wolfe Herd je inače prije osnivanja vlastite tvrtke radila za Tinder, ali je iz nje otišla nakon što je optužila svog bivšeg poslodavca zbog seksualnog uznemiravanja.

To pak nije spriječilo tvrtku Match Group, vlasnike Tindera, da 2017. godine pokušaju pokušao kupiti tvrtku Wolfe Herd za 450 milijuna dolara, što im naravno nije pošlo za rukom.

Nakon što je napustila Tinder, Wolfe Herd je počela suradnju s ruskim milijarderom Andreyem Andrejevim koji je gradio uspješne internetske aplikacije za upoznavanje za europsko i latinoameričko tržište. Iz te je suradnje izrastao Bumble, koji se ističe u moru dating aplikacija po tome što samo žena može u aplikaciji napraviti prvi korak, što je uvelike razlikuje od svih ostalih dating aplikacija na tržištu.

24. travanj 2024 22:45