Svijet
StoryEditor

Svjetsko tržište - blagdani stabilizirali cijene

29. Svibanj 2020.
Piše:
piše Iva Marđetko Mateš
[email protected]

Prošli je vikend bio duži vikend u SAD-u zbog praznika  u ponedjeljak- Memorial Day. Također u muslimanskim zemljama slavio se Ramazan stoga je tržište bilo relativno stabilno jer nitko nije htio mijenjati svoje pozicije prije blagdana. Dok je cijena kukuruza ostala ista cijena sojinog zrna i sojine sačme blago je pala zbog pada proizvodnje jaja u Americi i tek ponekog posla sa Kinom.

Za očekivati  je porast cijene kukuruza zbog  ublažavanja epidemioloških mjera, te projekcije porasta putovanja u Americi što će rezultirati većom potrošnjom  etanola.

Peru bilježi dnevni ulov ribe od oko 30 000 mt , pa bi u konačnici  ukupan ulov iznosio 1,5 milijuna mt. Tržište bruji o novom ugovoru sklopljenom sa Kinom  po cijeni od 1700 usd na paritetu FOB Peru. Istovremeno se spominju i drugi interesenti koji su voljni sklopiti posao no po cijeni 50 usd/t nižoj od trenutne na tržištu. Biti će zanimljivo pratiti tržište i reakciju kupaca i proizvođača.

Za sada je samo 60% kapaciteta brodova u pogonu no očekuje se da će početkom lipnja ta brojka porasti, a sa time i količina dnevnog ulova. Trenutačno samo je 150 brodova dnevno u pogonu. Peru je zbog COVID-19 pod strogim mjerama što dodatno otežava ribarenje i logistiku no industrija se prilagođava novim pravilima prilično brzo. Iako se sve odvija otežano posao se odrađuje.

Na našem tržištu sve se polako vraća u normalu, pa tako i luka Koper ponovno radi po uobičajenom radnom vremenu, vozači kamiona ponovno mogu direktno kod špeditera,a na granicama se prolazi neometano, bez karantene i samoizolacije. Hrvatska trenutačno izvozi vrlo malo prema Italiji stoga je jedini problem naći prijevoz u povratu makar nema niti velike potražnje za sojom. Dojam je da je COVID-19  dosta toga usporio ako ne i stopirao.

18. travanj 2024 13:29