Svijet
StoryEditor

Svjetsko tržište žitarica - neutralni izvještaj uzrokovao snažan porast cijena

18. Rujan 2020.
CME - chicago mercantile exchang

Stručnjaci nisu očekivali da će zadnji USDA WASDE izvještaj izazvati takve reakcije na tržištu obzirom da je sam izvještaj poprilično neutralan, no usprkos tomu cijene žitarica na CME-u su snažno porasle. Cijena starog uroda kukuruza je skočila 8 usd/mt dok je cijena novog uroda porasla samo 4 usd/mt. Sojino zrno je skočilo za 7 usd/mt, a tjedan je završen sa porastom od čak 14 usd/mt za zrno starog uroda i 10 usd/mt za zrno novog uroda. Cijena sojine sačme je korigirana općenito za 10 usd/mt.

WASDE izvještaj je smanjio prinos usjeva kukuruza i to za 3,4% dok je ukupna proizvodnja kukuruza smanjena za 2,5% od zadnjeg izvještaja. Vremenske prilike u SAD-u su također nepovoljne za kukuruz, neka područja će biti izrazito suha dok će druga biti izrazito vlažna.

Kod sojinog zrna porast cijene pripisujemo malim zalihama i velikim izvoznim brojkama iako pad proizvodnje nije toliko značajan. USDA izvještaj nije povećao razine izvoza no trgovci su itekako uvjereni kako će očekivanja biti uvelike nadmašena! U Peruu je završeno IMPARE krstarenje,a rezultati će biti objavljeni tek za par tjedana. Ribarenje u južnom dijelu zemlje je i dalje zabranjeno.

U tijeku je utovar ribljeg brašna u kontejnere i isporuku prema Kini koja zasigurno u narednom periodu neće ugovarati nove količine ribljeg brašna sve dok se ne iskristalizira situacija oko nove ribolovne sezone.

Prema podacima Peru je na 5.mjesto na svjetskoj listi COVID 19 infekcije dok je u Južnoj Americi  na 2.mjestu odmah iza Brazila što dodatno otežava normalno poslovanje. Južna Amerika je iznimno jako pogođena ovom pandemijom.

image
Europske cijene ribljeg brašna – FOB sjevernonjemačke luke
26. travanj 2024 13:50