Svijet
StoryEditor

T-Mobile istražuje krađu podataka za koju haker traži otkupninu u obliku bitcoina

16. Kolovoz 2021.
Piše: Danica Gršković

T-Mobile je priopćio u nedjelju da istražuju krađu podataka koja se tiče preko 100 milijuna korisnika, na temelju tvrdnje objavljene na forumu. Naime, haker koji je ukrao podatke u zamjenu za njih preko foruma traži bitcoine. T-Mobile se konkretno ne spominje na forumu, ali haker tvrdi da podaci potječu od njih. Ti podaci su strogo povjerljivi poput telefonskog broja, broja socijalnog osiguranja, adresa, imena, podataka o vozačkim dozvolama i slično.

Za podatke koji uključuju i podatke o vozačkim dozvolama i osiguranjima, haker traži šest bitcoina ukupne vrijednosti od 274 tisuće dolara. Kako prenosi Motherboard, haker je izjavio da privatno nudi povrat ostalih podataka. No, također je spomenuo i to da je kopija podataka već odavno izrađena.

Iz T-Mobilea nemaju dodatnih informacija o razmjeni, ali poznato je da u zadnje vrijeme sve više kriminalaca traži kriptovalute za otkupninu jer su transakcije anonimne ili im je vrlo teško ući u trag. U SAD-u Bidenova administracija planira pojačati napore u pronalaženju kriptovaluta koje se koriste u kibernetičkim napadima i planira ponuditi nagrade u iznosu do 10 milijuna dolara za informacije koje će pomoći u hvatanju kriminalaca.

20. travanj 2024 06:17