Svijet
StoryEditor

Tehnokralj objavio: Teslu se može platiti bitcoinima

24. Ožujak 2021.
Tesla i bitcoin

Izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je kasno u utorak da je sada moguće bitcoinima platiti Teslina vozila u SAD-u.

Proizvođač automobila prošlog je mjeseca otkrio da je uložila je 1,5 milijardi dolara u bitcoin i da će uskoro početi prihvaćati ovu najpopularniju svjetsku kriptovalutu kao oblik plaćanja.

- Teslu sada možete kupiti s bitcoinom – objavio je Musk na svom tweeteru.

Električna vozila tvrtke Tesla obično koštaju između 37.990 i 124.000 američkih dolara prije oporezivanja. Što se pak tiče kupaca izvan SAD-a, Musk je najavio da će oni Teslina vozila bitcoinom moći kupiti 'kasnije ove godine', ne precizirajući o kojim se državama radi, piše CNBC.

Teslina slika ekološki prihvatljive automobilske tvrtke kosi se s golemim ugljičnim otiskom koji ostavlja energija utrošena na rudarenje kriptovaluta. Naime, bitcoin godišnje troši više električne energije nego cijela Argentina, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Cambridge, a ako je suditi po njegovoj trenutnoj vrijednosti, to se neće tako skoro promijeniti, unatoč očekivanom rastu emisije štetnih plinova. Članak iz 2018. objavljen u časopisu Nature, vjerojatno najprestižnijem akademskom časopisu na svijetu, otkrio je da bi samo emisija bitcoina mogla globalno zagrijavanje podići iznad 2 stupnja Celzija.

Bez obzira na te loše ekološke pokazatelje, ovaj 'tehnokralj', kako je nedavno Musk odlučio da ga se ubuduće titulira, prihvatio je bitcoin više nego bilo koji drugi glavni izvršni direktor neke tehnološke tvrtke. U zadnjih nekoliko mjeseci više puta je tweetao o kriptovalutama – bitcoinu, etheru i dogecoinu.  

Daniel Ives, analitičar u Wedbushu, rekao je prošli mjesec za CNBC da je Teslina cijena dionica sada izravno vezana uz vrijednost bitcoina. Teslina cijena dionica i vrijednost bitcoina zabilježili su ogromne dobitke tijekom posljednjih 12 mjeseci - dionice Tesle porasle su s oko 100 na više od 600 dolara, a bitcoini su narasli s oko 7000 na više od 55.000 dolara. Neki su ulagači, međutim, uvjereni da su i Tesla i bitcoin u balonu.

Teslina tržišna vrijednost porasla je na preko 800 milijardi dolara u 12 mjeseci prije siječnja, da bi u veljači pala na manje od 600 milijardi dolara. Sada iznosi oko 635 milijardi dolara. Tesline dionice porasle su za oko 0,6 posto u utorak nakon trgovanja, nakon što su se zatvorile na 662,16 dolara.

Pripremili smo za vas besplatan e-Book 'Vodič za snalaženje u svijetu kriptovaluta' kojega možete skinuti na ovom linku!

25. travanj 2024 15:48