Svijet
StoryEditor

Tko je bio Jack Welch, jedan od najpoznatijih svjetskih menadžera?

03. Ožujak 2020.
Jack Welch

Vodeći svjetski menadžer 20. stoljeća prvi je put posjetio ovaj dio Europe na regionalnom poslovnom summitu 17. svibnja 2007. godine u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Tada je domaćim menadžerima dao nekoliko savjeta da u danim okolnostima postignu maksimum u svom poslovanju. Evo nekoliko crtica iz života Jacka Welcha. 

[UPDATE] U utorak 3. ožujka u 18:00 sati na portalu lider.media moći ćete pročitati cijeli intervju kojeg je Jack Welch dao Lideru 2007. godine! I dan danas sve što je govorio, vrijedi. 

PRVA PLAĆA - 10.000 DOLARA NA GODINU

• Jack Welch se 1960. zaposlio u General Electricu kao mlađi inženjer za godišnju plaću od 10 tisuća dolara i nakon samo godinu dana rada odlučio je napustiti tvrtku nezadovoljan plaćom, ali i strogom birokracijom koja je u njoj vladala. Svoj ostanak, pa tako i daljnji uspjeh, duguje Reubenu Gutoffu, mladom direktoru koji je prepoznao njegov talent i četiri ga sata nagovarao da ostane u GE-u.

NAJMLAĐI PREDSJEDNIK UPRAVE GENERAL ELECTRICA

• Welchov nezaustavljivi proboj na visoke položaje u General Electricu rezultat je njegova agresivnog marketinga kompanijskih proizvoda i usluga; tako je od potpredsjednika 1981. postao osmim, ali i najmlađim predsjednikom Uprave i glavnim izvršnim direktorom u povijesti GE-a. 

GODIŠNJI RAST OD 23 POSTO 

• U 20 godina predsjedanja kompanijom uvelike je izmijenio korporaciju i povećao tržišnu vrijednost s 13 milijardi dolara na 500 milijardi dolara 2001., povećao vrijednost dionica za tri tisuće posto, pri čemu je GE ostvarivao godišnji rast od 23 posto. Za samo 100 dolara investicije u tvrtku onoga dana kad ju je Welch uzeo pod svoje ulagači su nakon 15 godina njegova rada mogli dobiti dvije tisuće dolara. 

RUKOM PISANE PORUKE

• Osim po iznimnim liderskim vještinama i agresivnu konceptu promjena, pamti ga se i po učinkovitom načinu prenošenja poruka ostatku zaposlenika. Kad mu je god bila potrebna informacija   stanju u tvrtki, iznenađivao je radnike nenajavljenim posjetom pogonima i tvornicama, a zaštitni znak bile su mu rukom pisane poruke koje je ostavljao zaposlenicima.

PRIJETNJE MENADŽERIMA

• Na početku karijere glavnog izvršnog direktora Welch se vodio idejom da tvrtku pretvori u fleksibilnu organizaciju s dušom male tvrtke i prvu ili drugu tvrtku u svakoj industriji u kojoj posluje. Za ostvarenje te vizije koristio se kontroverznim metodama, jer je menadžerima 'prijetio' da će ih, ne budu li dovoljno brzi, 'sprašiti'.

NBC POSTAO TV LIDER

• Potkraj 1985. Welchu je za oko zapala tvrtka, matično poduzeće televizijskoga diva NBC-a, za koju je 'iskeširao' 6,3 milijarde dolara. Tada je  to bila najveća akvizicija u američkoj korporativnoj povijesti, a dodatnu euforiju stvorila je i zbog toga što je GE osnovao RCA još 1919. godine. No euforija je brzo splasnula jer je NBC poslovao s 150 milijuna dolara gubitka. Nakon postavljanja fi nancijskih ciljeva, rezanja troškova i smjene direktora, NBC je pod Welchovom palicom do 1997. postao lider u TV industriji.

U SEDAM GODINA OTPUSTIO ČAK 100.000 RADNIKA

• U samo sedam godina vođenja tvrtke Welch je otpustio 100 tisuća radnika, što je gotovo 25 posto ukupne GE-ove radne snage. Zbog masovnih otkaza dobio je nadimak Neutronski Jack. Welchova mantra uvijek je bila biti prvi ili drugi na tržištu u svim djelatnostima kojima se tvrtka bavi, a ako to nije bio slučaj, odjel se morao poboljšati, zatvoriti ili prodati.

SVAKI PETI RADNIK NAPREDUJE

• Protočnost informacija i fleksibilnost organizacije Welch je postizao stalnim ocjenjivanjem, prema kojem je svaki peti zaposlenik napredovao, 70 posto se zamislilo gdje im je povišica, a 10 posto dobilo otkaz.

TRGOVAC JACK

• Nadimak Trgovac Jack dobio je, pak, zbog svoje ljubavi prema akvizicijama. Naime, u njegovoj karijeri u GE-u ostvareno je više od 500 akvizicija, vrijednih 53,2 milijarde dolara. 

KORPORATIVNI TRENINZI

• U centru Crotonville Welch je organizirao korporativne treninge za razvoj menadžmenta u GE-u, na što se na godinu trošilo 500 milijuna dolara; ondje se u 17 godina osobno pojavio više od 250 puta da bi radio s 15 tisuća GE-ovih menadžera i direktora.

STRATEGIJA ŠEST SIGMA

• Welch je provodio strategiju Šest sigma, program koji je osiguravao manje od 3,4 pogrešaka na milijun operacija u proizvodnji ili pružanju usluga; drugim riječima, broj pogrešaka proizvoda brojio se na šestoj znamenki iza zareza. Počeo je s 200 programa 1995., a završio sa šest tisuća 1997., dok su se produktivnost i profit povećali na 320 milijuna dolara, što je bilo čak i iznad njegovih očekivanja.

NAJRADIŠNIJI PREDSJEDNIK UPRAVE

• Welch je prozvan najradišnijim predsjednikom uprave zbog toga što je usporedno s vođenjem tvrtke vrijedne više od 500 milijardi dolara pronašao vremena i za učenje imena i obveza prvih tisuću tvrtkinih ljudi, a svake je godine surađivao s nekoliko tisuća zaposlenika.

KNJIGE, KOLUMNE I SAVJETI

• Nakon 40 godina u General Electricu, posvetio se pisanju knjiga, kolumni za svjetske ekonomske časopise te savjetovanju tvrtki s Fortunove liste 500, u čemu je vrlo uspješan bez obzira na to što je riječ o korporacijama iz potpuno različitih industrija.

24. travanj 2024 10:36