Svijet
StoryEditor

Tržišna dominacija bitcoina na najnižim je razinama od travnja 2019.

16. Travanj 2021.
Piše:
Piše: Domagoj Mataić

Udio bitcoina u ukupnoj tržišnoj vrijednosti kriptovaluta pao je na najnižu razinu od travnja 2019. godine, na oko 51 posto, nakon snažnog rasta nekih od najvećih altcoina u industriji, uključujući ether, ripple i binance coin. Tržišna dominacija bitcoina bila je oko 70 posto na početku godine.

Ovakav trend pokazuje koliko kapitala ovih dana ulazi u digitalne valute osim bitcoina. Cijena najveće kriptovalute udvostručila se ove godine, ali altcoini su porasli višestruko i ostvarili veći prinos.

Ether, druga najveća kriptovaluta narasla je gotovo za 21,6 posto u posljednjih 7 dana. ETH je dosegao trenutačni vrhunac blizu 2.500 dolara. Trenutna tržišna kapitalizacija ethera iznosi oko 280 milijardi dolara s tržišnom dominacijom od 12,3 posto.

Ripple je porastao gotovo 200 posto u zadnja dva tjedna i postigao cijenu od 1,70 dolara. Prema tržišnoj vrijednosti, XRP sada vrijedi više nego što je vrijedio prije nego što ga je optužio SEC koji tvrdi da je kriptovaluta ripple klasificirana kao vrijednosni papir u kojoj su osnivači prikupili oko 1,3 milijarde dolara putem neregistrirane ponude vrijednosnih papira.

Binance coin, skočio je više od 100 posto u proteklih mjesec dana, a od početka godine skoro 1500 posto. Tržišna vrijednost dosegla je oko 83 milijardi dolara, što binance coin postavlja na visoko treće mjesto.

Tržišna dominacija najvrjednije digitalne valute na svijetu dotaknula je niskih 32,8 posto tijekom posljednjeg bull marketa u siječnju 2018. Rast decentraliziranih financija (DeFi) i sve veći interes za nezamjenjivim tokenima (NFT) odigrali su važnu ulogu u nedavnom padu dominacije bitcoina na tržištu. Bitcoin trenutno vrijedi oko 62.000 dolara, a velikim rastom od gotovo 100 posto u posljednja tri mjeseca, zabilježio je najbolji performans za prvo kvartalno razdoblje od 2013. Pad dominacije bitcoina ne označuje njegov cjenovni pad, već služi kao pokazatelj da je vrijeme za tzv. 'altcoin sezonu' u kojoj ostale kriptovalute ostvaruju višestruke prinose i zauzimaju sve veći dio tržišta.

20. travanj 2024 12:59