Svijet
StoryEditor

U Americi se očekuje enormna žetva pšenice

26. Lipanj 2020.
Piše:
piše Iva Marđetko Mateš
[email protected]

Na svjetskom tržištu žitarica u protekla dva tjedna nije bilo većih promjena niti iznenađenja. Jedino je cijena pšenice na CME-u bilježila pad od 8 usd/t zbog pritiska žetve. U Americi se očekuje enormna žetva pšenice no za očekivati je niže nivoe proteina što će se automatski odraziti na cijenu. Što je postotak proteina  manji to će cijena biti niža! Istovremeno premije za Hard Red Winter pšenicu bi itekako mogle porasti.

Cijene kukuruza su ostale nepromijenjene od posljednjeg izvještaja. Iako su na nekim područjima Amerike kiše dobro natopile tlo nisu ugrozile usjeve stoga ni tržište nije reagiralo. U narednom periodu očekuje se suho i vruće vrijeme.

Više cijene kukuruza u Americi bi mogle dovesti do reduciranja uvoznih nameta od strane EU za kukuruz. Trenutni  nameti iznose 10,40€/mt, a mogli bi biti reducirani za čak 50%. EU nameti  povećavaju troškove krajnjim korisnicima u Europi. Prema procjenama  oko 18 milijuna mt kukurza treba biti i biti će uvezeno. Tarife nemaju gotovo nikakvog učinka na količinu koji EU uvozi.

Na tržištu sojine sačme je mirno no postoje glasine da će Kina ponovno kupovati američko sojino zrno zbog toga što je Brazil pri kraju sa svojim količinama sve do nove žetve.

Ribarenje u Peruu se dobro odvija sa ulovom koji trenutno iznosi 1,4 milijuna t dok do ispunjena kvote preostaje još milijuna tona. Proizvodnja riblje brašna kreće se oko 310 000 mt i 47 000 mt ribljeg ulja.

Cijene ribljeg brašna su pale 50 usd/mt, iako su kupci iz Europe aktivni ugovorene količine su za sada male. Kina još uvijek kalkulira i promatra što se događa na tržištu. Prema MSI Ceres-u, najprikladniji termin za utovar ribljeg brašna za Kineze je srpanj ili eventualno kolovoz stoga ćemo još malo trebati pričekati za buđenje tržišta.

19. travanj 2024 03:49