Svijet
StoryEditor

U eurozoni deflacija, u Hrvatskoj potrošačke cijene padaju već pet mjeseci zaredom

17. Rujan 2020.

Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji bila je u kolovozu upola slabija nego u srpnju, u eurozoni se spustila u negativno područje, a u Hrvatskoj je pad cijena na godišnjoj razini nastavljen peti mjesec zaredom, pokazalo je izvješće Eurostata. Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), smanjila se u kolovozu na 0,4 posto, sa srpanjskih 0,9 posto, izvijestio je Eurostat, podsjećajući da su i u prošlom mjesecu vlade nastavile ublažavati mjere suzbijanja koronavirusa.

U usporedbi s kolovozom 2019., godišnja stopa inflacije u EU pala je za puni postotni bod. U eurozoni je godišnja stopa inflacije u kolovozu iznosila minus 0,2 posto, zaronivši u negativno područje prvi put od svibnja 2016. godine, čime je Eurostat potvrdio preliminarnu procjenu. U srpnju potrošačke su cijene na godišnjoj razini porasle 0,4 posto. Godinu dana ranije godišnja inflacija u eurozoni iznosila je jedan posto.

Najveći su uteg u eurozoni opet bile cijene energenata, koje su smanjile godišnju stopu inflacije u kolovozu za 0,77 postotnih bodova. Pozitivan doprinos pružile su cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, s 0,33 postotna boda, a slijede usluge, s 0,3 postotna boda, navodi se u izvješću.

Pad cijena u 13 zemalja EU-a

Ukupno je 13 zemalja EU-a u kolovozu bilježilo negativne stope inflacije, nasuprot njih osam u mjesecu ranije, pokazalo je Eurostatovo izvješće. Najviše su u kolovozu na godišnjoj razini pale cijene na Cipru, za 2,9 posto. Slijede Grčka i Estonija s padom potrošačkih cijena za 2,3 odnosno 1,3 posto.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su na godišnjoj razini smanjene za 0,4 posto, nakon 0,6-postotnog pada u mjesecu ranije. Pad cijena na godišnjoj razini tako je nastavljen peti mjesec zaredom, pokazuje izvješće Eurostata. U kolovozu prošle godine godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj iznosila je 0,6 posto.

Najvišu godišnju stopu inflacije imala je u kolovozu Mađarska, od četiri posto. Slijede Poljska i Češka s 3,7 odnosno 3,5 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

19. travanj 2024 12:57