Svijet
StoryEditor

U njemačkim bankama od iduće će se godine moći pohraniti bitcoin

04. Prosinac 2019.
Dvanaesti je mjesec, između ostalog, i mjesec donošenja novogodišnjih odluka, a Njemačka je to očito ozbiljno shvatila. Od 2020. godine njemačke će banke biti u mogućnosti ponuditi još jednu opciju svojim klijentima - pohranu bitcoina i druge digitalne imovine.

Piše: FIMA Plus

Dok se većina zemalja trudi shvatiti što su i kako funkcioniraju kriptovalute te razmišlja o načinu kako da ih regulira, Njemačka bi ih uskoro mogla predstaviti široj javnosti. Novousvojen prijedlog zakona omogućuje klijentima banaka pohranu bitcoina i druge digitalne imovine direktno u bankama.

Pohrana bitcoina u njemačkim bankama?

Njemački parlament u ponedjeljak je usvojio prijedlog zakona koji bankama omogućuje prodaju i pohranu kriptovaluta od sljedeće godine.

Na taj će način financijske institucije tretirati kriptovalute slično tradicionalnoj imovini. Odnosno, prilikom korištenja internetskog bankarstva klijenti će navodno upravljati svojim kriptovalutama, baš kao što su to dosada radili s fiat valutama.

Prema izvješću, ovaj je prijedlog zakona novija verzija prethodnog, koji je uglavnom pokušavao spriječiti ili smanjiti pranje novca.

Podijeljena mišljenja

S jedne strane, šef konzultantske tvrtke Sven Hildebrandt pokazao je da je zadovoljan ovim novim prijedlogom zakona, rekavši da bi Njemačka mogla postati raj za kriptovalute i da igra glavnu ulogu u regulaciji kripto imovine.

Bankarsko udruženje BdB također je izrazilo pozitivan stav. Dužnosnici su izjavili kako je ovo dobar smjer jer bankarske institucije imaju iskustva u čuvanju imovine. Stoga bi čuvanje kriptovaluta u bankama moglo zaštititi ulagače, a isto tako možda i spriječiti pranje novca i financiranje terorizma.

S druge strane, kritike na taj potez dolaze iz potrošačkog centra Baden-Wuerttemberg. Financijski stručnjak Niels Nauhauser smatra da su banke previše agresivne u potrazi za novim klijentima i dodavanjem kriptovaluta u svoj portfelj što bi moglo dovesti do štetnih savjeta na krajnje klijente.

14. travanj 2024 09:21