Svijet
StoryEditor

Ukrajinska vojna skupina Come Back Alive primila 400.000 dolara u bitcoin donacijama u jednom danu

25. Veljača 2022.

U 2021. godini oko 570.000 dolara u donacijama putem bitcoina otišlo je vojnim ukrajinskim skupinama. Samo jučer, gotovo 400.000 dolara u bitcoinu poslano je samo jednoj od tih organizacija, 'Come Back Alive', prema blockchain analitičkoj tvrtki Eliptic, sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

- Ova skupina pruža potporu ukrajinskoj vojsci podupirući njihove vojnike. Primili su vrlo, vrlo male količine donacija od kolovoza 2021. godine, možda oko 4 ili 5 tisuća dolara mjesečno. I onda su se odjednom počele povećavati od 22. veljače - rekla je voditeljica istraživanja u Elipticu, Jess Symington.

Iz perspektive Ukrajinaca, sredstva su hitno potrebna. U srijedu, nakon višemjesečnog gomilanja ruskih vojnika na granici, predsjednik Vladimir Putin objavio je rat Ukrajini, eufemistički nazvavši  invaziju 'posebnom vojnom operacijom'.

Ukrajinske organizacije usvojile su taktiku skupnog financiranja još 2014., kada je predsjednik Viktor Janukovych, koji je bio usklađen s Rusijom, smijenjen s dužnosti tijekom Maidanske revolucije. Sada je uobičajeno da volonterske skupine i nevladine udruge prikupljaju sredstva za oružje i medicinske potrepštine. Come Back Alive također ima Patreon stranicu s razinama članstva označenim oružjem.

Organizacije imaju tendenciju da uzimaju sredstva u bilo kojem formatu u kojem ih lako mogu dobiti. Wikipedija je, primjerice, počela prihvaćati bitcoin donacije 2014. godine, zajedno s transakcijama kreditnim karticama i PayPalom. Ali kada su tradicionalne rute plaćanja prekinute, kao što je bio slučaj s GoFundMe donacijama poslanim kanadskim prosvjednicima prošlog mjeseca, skupine se primorane osloniti se na kripto. Kripto transakcije mogu zaobići banke, financijske institucije, pa čak i državne kontrole, iako, da bi bile najkorisnije, povremeno će možda trebati zamijeniti za gotovinu.

Come Back Alive je već primio oko 370 pojedinačnih donacija u četvrtak, s prosječnim iznosom grupiranim u rasponu od 1.000 do 2.000 dolara, prema Symington. Dok Eliptic prati donacije drugim ukrajinskim nevladinim organizacijama i volonterskim organizacijama, među kojima je i hakerska skupina ukrajinski cyber savez, nije primijetila porast donacija za te skupine.

05. svibanj 2024 14:31