Svijet
StoryEditor

Venmo dodao nove mogućnosti zbog sve veće potražnje za kriptovalutama

23. Travanj 2021.
Piše: Domagoj Mataić

Venmo je upravo postao najnoviji igrač u području plaćanja koji je odgovorio na rastuću potražnju klijenata za kriptovalutama, dodavanjem mogućnosti za korisnike da kupuju, prodaju i drže digitalne valute unutar aplikacije. Venmo tako slijedi vodstvo matične tvrtke PayPal, koja je dodala kriptovalute u svoju aplikaciju u studenom 2020., a mogućnost plaćanja kriptovalutama pokrenula je u ožujku ove godine. Tržište kripto plaćanja postaje sve konkurentnije.

Squareov Cash App, izravni Venmov rival, bio je rani pokretač među tradicionalnim aplikacijama za osobne financije, dodajući kripto trgovanje u siječnju 2018. Dok je u ožujku pokrenuo peer-to-peer  kripto plaćanja, omogućujući korisnicima da šalju bitcoin jedni drugima unutar ekosustava Cash Appa.

Osim sadašnjih platnih divova, startupovi usmjereni na kriptovalute pojavljuju se s nagradnim aplikacijama putem kojih kupci umjesto novca i ostalih pogodnosti mogu dobiti određenu količinu bitcoina. A tvrtke poput BlockFia i Geminia planiraju lansirati kripto-nagradne kreditne kartice ove godine.

Sve su to pokazatelji da se svijest o kriptovalutama širi i potrošači im počinju pridavati više vrijednosti. Za sada je Venmov fokus upoznati trenutne korisnike s kriptovalutama.

- Kriptovalute na Venmu novi je način da zajednica počne istraživati svijet digitalnih valuta, unutar  Venmo okruženja u koje vjeruju i na koje se oslanjaju, kao ključnu komponentu svog svakodnevnog      financijskog života - rekao je Darrell Esch generalni direktor Venma.

Koristeći salda na Venmu ili povezane bankovne račune i debitne kartice, korisnici mogu kupiti bitcoin, bitcoin cash, ether i litecoin već od samo 1 dolara. Slično kao i PayPal, Venmo će uvesti vodiče u aplikaciji i videozapise koji odgovaraju na najčešće postavljana pitanja o kriptovalutama.

- Naš je cilj pružiti klijentima jednostavnu platformu koja pojednostavljuje proces kupnje i prodaje kriptovaluta i demistificira neka od uobičajenih pitanja i zabluda koje potrošači mogu imati - izjavio  je Esch.

Venmo je zabilježio snažan rast u 2020. godini. Obujam je bio veći za 56 posto u odnosu na prošlu godinu. Također lansirali su mnoštvo novih proizvoda, uključujući unovčavanje čekova, izravne depozite i plaćanja QR kodom. Šireći se izvan P2P plaćanja, Venmo je pokrenuo debitnu i kreditnu karticu, a obje imaju programe nagrađivanja kroz partnerstvo s Doshom.

Treba napomenuti da korisnici neće moći slati kriptovalute jedni drugima, ali kripto transakcije mogu se dijeliti u društvenom feedu, slično drugim plaćanjima na aplikaciji. Iako planovi za dodatne kripto značajke nisu još razrađeni, aplikacija ima osnove s pomoću koji se mogu natjecati s BlockFiem, Cash Appom i Geminijem, bilo kroz nagrade ili druge mogućnosti potrošnje.

25. travanj 2024 23:46