Svijet
StoryEditor

Vlada Srbije predstavila je treći paket mjera za pomoć gospodarstvu. Evo što obuhvaća

18. Veljača 2021.
Ana Brnabić

Vlada Srbije u veljači ove godine usvojila je novi, treći paket ekonomskih mjera pomoći vrijedan 249 milijardi dinara, a ukupna vrijednost sva tri paketa je 953 milijarde dinara, što je približno osam milijardi eura. Ovim novim paketom mjera, za razliku od prva dva, uključena su i velika poduzeća koja trpe posljedice pandemije.

Ovaj paket će, prema riječima predsjednice Vlade Republike Srbije Ane Brbanić, pomoći da se smanje negativne posljedice koronavirusa, da se očuvaju radna mjesta, da gospodarstvo ne izgubi 'kisik', ali i da građani prežive ova teška vremena.

Premijerka Ana Brnabić i ministar financija Siniša Mali na predstavljanju ovih mjera istaknuli su da se država borila na dvije fronte - zdravstvenoj i gospodarskoj - i da je na obje podstigla odlične rezultate. 

Srbija je lani imala pad BDP-a od svega jedan posto, plaće i mirovine, kao i zaposlenost, nastavili su rasti, a prosječna plaća u studenom iznosila je 518 eura, dok je inflacija ostala stabilna i iznosila 1,6 posto, navodi se u priopćenju. 

U 2020. godini registrirano je 50.500 zaposlenih više, dok se stopa javnog duga najmanje povećala u odnosu na gotovo sve europske zemlje. U priopćenju se istiće da je javni dug i dalje ispod 60 posto, odnosno 56,8 posto BDP-a,

Trećim paketom mjera pomoći obuhvaćeno je dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim tvrtkama, što ut 1.050.000 poduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim tvrtkama znači da pomoć može koristiti ukupno 1,4 milijuna zaposlenih u privatnom sektoru. 

Direktnu podršku države, u visini od jedne i pol minimalne plaće, dobit će ukupno 1.505.093 poduzenika zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim tvrtkama, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima, navodi se u priopćenju. Mjera koja se tiče isplate minimalne plaće stupa na snagu s 1. ožujka. Ona ne uključuje banke i financijske institucije.

Uz jednu i pol minimalnu plaću, pomoć u iznosu od još jedne pune minimalne plaće dobit će ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratitelji, hoteli, odmarališta i rent a car agencije. 

Gradski hoteli dobit će još jednu vrstu direktne podrške države u iznosu od 350 eura po individualnom ležaju i 150 eura po smještajnoj jedinici. Tu vrstu pomoći gradski su hoteli imali i krajem prošle godine.

Direktnu podršku dobit će i sektor prijevoznika putnika. a koja podrazumijeva 600 eura po autobusu u periodu od šest mjeseci.

Mirovine za siječanj uvećane sz za 5,9 posto, a 1,7 milijuna umirovljenika dobit će i jednokratnu pomoć od 50 eura i još 60 eura kao i ostali punoljetni građani. Ukupno će pomoć od 60 eura dobiti 6.118.911 punoljetnih građana, a ta će se mjera provesti kroz dvije uplate - u svibnju i studenom, zaključuje se u priopćenju.

16. travanj 2024 04:06