Svijet
StoryEditor

Vladimir Vranješević iz Srbije kupuje tvrtke da bi ih odveo u stečaj

29. Ožujak 2020.
Stečajni upravitelj snimio je sjedište tvrtke Mak u Trpinjifoto Vladimir Besek
Vranješević je bio posljednji direktor šest tvrtki prije nego što su završile u stečaju. Stečajni upravitelj jedne od njih smatra potrebnim angažiranje Državnog odvjetništva jer sumnja da su u pozadini nezakonite radnje oštećivanja dobavljača

Tvrtku Mak, registriranu za maloprodaju, početkom prošle godine Vladimir Vranješević iz Futoga (Srbija) vlasnički i upravljački preuzeo je od Ivice Komaka, poznatijeg kao zamjenika predsjednika NO-a Osječke pivovare. Financijski izvještaji zaključno s 2018. nisu ukazivali na budući zaplet – tvrtka je svake godine ostvarivala više od 11 milijuna kuna prihoda, poslovala je pozitivno i 2018. godinu završila s petero zaposlenih.

Novi vlasnik sjedište je preselio u Trpinju, zamrla je sva poslovna aktivnost i račun je blokiran samo dva i pol mjeseca nakon preuzimanja, početkom travnja 2019. U kolovozu je pokrenut skraćeni stečajni postupak uz evidentiranu 461 tisuću kuna neplaćenih potraživanja. Porezna uprava to je zaustavila zbog poreznog duga od 147 tisuća kuna te je nakon uvida u bilancu predložila redovni stečaj s obzirom na iskazanu imovinu, koja može pokriti trošak stečajnog postupka.

Zalihe netragom nestale

Za privremenoga stečajnog upravitelja imenovan je Vladimir Besek, koji je ustanovio da tvrtka nema u posjedu nikakve nekretnine, ni strojeve, opremu ili vozila. Potvrdio je znatnu imovinu iz bilance na kraju svake godine, poglavito od iskazanih zaliha i dobiti. No zaliha u trgovačkoj robi – evidentiranih u bilanci s vrijednošću većom od četiri milijuna kuna – nije više nigdje bilo.

Besek je postavio logičko pitanje: 'S obzirom na evidentirane kratkoročne obveze prema dobavljačima u iznosu od 5,955.684 kune, jesu li stavke dugotrajne imovine i uredno poslovanje prethodnih godina služili za izvođenje nezakonitih radnji oštećivanja dobavljača (vjerovnika) na način da se preuzelo uredno društvo i isto iskoristilo za naručivanje što veće količine trgovačke robe od dobavljača koji uslijed boniteta nisu bili skeptični prilikom isporučivanja trgovačke robe?'



Besek je u više navrata pokušavao kontaktirati vlasnika i direktora tvrtke Vranješevića, ali bez uspjeha. Otišao je i u novo sjedište tvrtke i na adresi Novi Šor 31 zatekao neuseljenu derutnu kuću, a fotografiju je priložio svom izvještaju.

Iz javno dostupnih izvora vidi se da je na istoj adresi Vranješević 2017. registrirao tvrtku V&V Company j.d.o.o., kojoj je račun blokiran od 11. prosinca 2019. Malo dalje, u Novom Šoru 40, sjedište je još jednog Vranješevićeva j.d.o.o.-a u stečaju, Euphorije. Tu tvrtku 2016. osnovala je Edita Kern, a Vranješević ju je preuzeo nakon što su pokrenute stečajne radnje, otprilike u isto vrijeme kad i Komakov Mak, i također preselio sjedište, iz Osijeka u Trpinju. Stečajni upravitelj koji je vodio taj postupak Mijo Rončević u međuvremenu nije našao nikakvu imovinu i predložio je skraćeni stečajni postupak, koji je 7. ožujka i proveden.

Sudeći prema svim aktivnostima, Vranješević nije baš uspješan, ali je zato serijski poduzetnik. Na njegovo ime na trpinjskoj adresi Novi Šor 50 registriran je od 2017. i poljoprivredno-trgovačko uslužni obrt Vranješević.

I to nije sve. Vranješević je bio posljednji vlasnik i direktor tvrtke Okomat iz Donje Stubice, Sjeverne Aurore iz Zagreba te Prijevoza i dostave iz Zagreba (koja je nekad bila tvrtka kći Osječke pivovare). Bio je od 2012. do 2016., do stečaja i brisanja, i posljednji direktor tvrtke Trnje Zagreb auto, koja je u to vrijeme došla u vlasništvo Ljubinke Vranješević. Iza tih tvrtki ostalo je nenaplaćeno barem 450 tisuća kuna.

Poreznici zavedeni bilancom

Što se tiče Komakove bivše tvrtke Mak, za nju je 2. ožujka stečajni postupak otvoren i odmah zaključen jer stečajna masa nije dovoljna ni za namirenje troškova postupka.

Stečajni upravitelj Besek u svom dopisu Trgovačkom sudu 28. studenoga prošle godine napisao je da 'smatra potrebnim eventualno angažiranje Županijskoga državnog odvjetništva'. Na naš upit, iz ŽDO-a Vukovar odgovoreno je da je Građansko-upravni odjel toga državnog odvjetništva imao u radu predmet u povodu stečajnog postupka nad Makom, kao i da će Kazneni odjel toga državnog odvjetništva provjeriti navode.

Poznavatelji problematike upozoravaju da ovakvi slučajevi nisu usamljeni te da se niz tvrtki otvara samo zato da bi se povuklo neku robu i napravilo dug, a kako su bez imovine sve obično završi skraćenim stečajem, bez naplate dugova, pogotovu ako odgovorna osoba (ili maneken koji je glumi) živi izvan EU. Slučaj Maka i Vladimira Vranješevića iznimka je utoliko što se Porezna uprava, zavedena bilancom, poželjela naplatiti, pa je stečajni upravitelj Besek otkrio dodatne pojedinosti. 

17. travanj 2024 07:02