Svijet
StoryEditor

WTO: Oporavak trgovine ovisi o učinkovitom cijepljenju

22. Veljača 2021.

Svjetska robna trgovina snažno je porasla u četvrtom tromjesečju 2020., ali trend rasta pokazuje naznake posustajanja, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), naglasivši da oporavak ovisi o učinkovitom cijepljenju protiv COVIDa-19.

WTO-ov barometar robne trgovine iznosio je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 103,9 bodova, signaliziravši nastavak oporavka koji je počeo u trećem tromjesečju, iskazan u prekoračenju vrijednosti indeksa od 100 bodova. Trend oporavka izvoznih narudžbi i trgovine automobilima dosegnuo je vrhunac i već pokazuje znakove usporavanja, upozoravaju ipak u WTO-u u izvješću objavljenom krajem prošlog tjedna.

Kontejnerski i zračni prijevoz tereta još rastu, ali kratkoročni pokazatelji signaliziraju posustajanje kontejnerskog prijevoza početkom ove godine, primjećuju. Indeksi koji pokazuju trendove u trgovini elektroničkim dijelovima i sirovinama iznad su dugoročnog trenda, iskazanog u vrijednosti od 100 bodova, ali 'to možda odražava privremeno gomilanje zaliha'.

- U cjelini gledano, trendovi upućuju na zaključak da bi uzlazni trend trgovine mogao uskoro dosegnuti vrhunac, ako se to nije već dogodilo - zaključuju u WTO-u.  

Naglašavaju i da ukupna vrijednost barometra trgovine robom ne odražava ponovno širenje Covida-19 i pojavu novih sojeva virusa, 'što će se zasigurno odraziti na trgovinu robom u prvom tromjesečju 2021.' U listopadu WTO je procijenio da je obujam robne razmjene u 2020. pao 9,2 posto, ali pad bi mogao biti i nešto blaži, napominju. Dodaju i da su prognoze za 2021. nesigurne zbog kontinuiranog širenja zaraze i pojava novih virusa, ističu.

- Oporavak će u velikoj mjeri ovisiti o učinkovitosti procjepljivanja - naglašavaju, dodajući da će novu prognozu objaviti sredinom travnja.

20. travanj 2024 00:13