Svijet
StoryEditor

Zbog cijena nafte na svjetskom tržištu žitarica cijene svih roba su u porastu

27. Siječanj 2020.

Britanski premijer Boris Johnson pretrpio je nove udarce u procesu novog sporazuma o Brexitu i to od strane Doma lordova koji je usvojio amandman kojim se želi zaštititi pravo obiteljskog okupljanja maloljetnih izbjeglica bez pratnje i nakon Brexita. Također je usvojen amandman koji jamči Škotima i Velšanima pravo glasa u pregovorima s EU i amandman koji EU građanima koji već žive u Velikoj Britaniji daje pravo da nesmetano ostanu u zemlji i nakon Brexita.

Svjetski gospodarski forum u Davosu održan je ovog tjedna, a tema foruma je 'Dioničari za kohezivan i održiv svijet'.  Razgovaralo se o tehnologiji, održivim modelima poslovnog rasta i naravno o klimatskim promjenama. Forumu su osim američkog predsjednika Donalda Trumpa prisustvovali i Angela Merkel, Ursula von der Leyen, iranski ministar vanjskih poslova Zarif te predstavnici vodećih svjetskih korporacija.

U ponedjeljak su sve američke burze bile zatvorene zbog praznika - Martin Luther King Jr. stoga je trgovanje krenulo po našem vremenu u utorak poslijepodne.

Na svjetskom tržištu žitarica cijene svih roba su u porastu i to ne zbog skoka cijena na CME-u već zbog snažnog jačanja premija, tj.zbog cijena nafte. U proteklih desetak dana premija sojine sačme za spot isporuku porasla je čak 20 usd/st dok je odnos €/$ još dodatno oslabio. Tako je fiksna cijena navedene robu u proteklom periodu ojačala 10 do 15€.

Cijena kukuruza je također porasla zbog novih ugovora s Kinom iako stručnjaci smatraju da će za nove nabavke Kina posegnuti za brazilskim umjesto za američkim kukuruzom.

U sjevernom Peruu je završila ribolovna sezona, ukupni ulov će se kretati oko milijun mt što znači da će preostalih 1,8 milijuna mt do ispunjenja kvote itekako nedostajati u konačnoj proizvodnji.

Ribolov je prekinut zbog visokog postotka mlade ribe koje se kreće od 79 posto do čak 97 posto. Impare planira iduću procjenu sredinom veljače kako bi donio naputke za sezonu koja bi trebala započeti u travnju.

Trenutno je proizvedeno 240 000 mt ribljeg brašna, količina koja nije dovoljna niti da 'pokrije' dosadašnje ugovore. Stoga je za očekivati da će cijene ribljeg brašna drastično porasti u narednom periodu.

18. travanj 2024 02:27