Svijet
StoryEditor

Zoom kupuje tvrtku za poslovne telefonske usluge u oblaku za 14,7 milijardi dolara

19. Srpanj 2021.
zoom infograf

Američka tehnološka kompanija Zoom Video Communications najavila je kupnju tvrtke za poslovne telefonske usluge u oblaku Five9 za 14,7 milijardi dolara, šireći poslovanje na kontaktne centre.  

Zoom je tijekom pandemije postao poznato ime i miljenik investitora jer su tvrtke i škole koristile njegove usluge za održavanje virtualne nastave, poslovnih sastanaka i druženja u vrijeme strogih ograničenja društvenog života i gospodarskih aktivnosti.

Kalifornijska kompanija sada se planira preusmjeriti na odjel za telefonske pozive u oblaku Zoom Phone i za servis video-konferencija Zoom Rooms kako bi što uspješnije odoljela pritisku pojačane konkurencije Facebooka i Googlea.

-Očekuje se da će akvizicija ojačati prisutnost Zooma među potrošačima u poslovnom sektoru i omogućiti mu da ubrzanim tempom realizira dugoročnu priliku za rast dodavanjem tržišta kontaktnih centara, vrijednog 24 milijarde dolara - priopćio je Zoom.

Akvizicija će nadopuniti uslugu Zoom Phone dodavanjem poslovnih klijenata Five9-a i softverom za kontaktne centre, ističe se u priopćenju.

Korisnici Five9-a uključuju Under Armour, Lululemon Athletica i Olympus, stoji na internetskoj stranici.

Five9 će postati operativni odjel Zooma, a njegov izvršni direktor Rowan Trollope zadržat će čelno mjesto nakon zaključenja transakcije, koje se očekkuje u prvoj polovini 2022. godine.

Globalna potrošnja na videokonferencije bazirane na oblaku trebala bi ove godine dosegnuti 5,41 milijardu dolara, s 5,02 milijarde dolara u 2020. godini, prema konzultantskoj kući za tehnološki sektor Gartner.

25. travanj 2024 22:53