Tehno
StoryEditor

Poslovne aplikacije: Mali poduzetnici otkrivaju što koriste da povećaju produktivnost

03. Ožujak 2021.
Aplikacije za produktivnostfoto Shutterstock

Poslovne aplikacije u pandemijsko vrijeme sasvim su organski doživjele 'boom' jer su postale štaka zahvaljujući kojoj su poslovanja uspjela prošepati pa čak i protrčati kroz zahtjevan period. Prije no što se ugase svakodnevni virtualni sastanci i vrati se neki uhodani radni ritam, valjalo bi iskoristiti posvemašnju otvorenost aplikacijama i razmotriti možete li uvesti u poslovanje poneki app koji poboljšava produktivnost. 

'Neš ti posla!' pomislit će neki, no, odabrati odgovarajuću aplikaciju nije nimalo lako jer ih na tržištu ima stvarno jako puno.

- Mogućnost izbora u startu pozitivno utječe na motivaciju i produktivnost onoga koji bira. No, kada se čovjek ne može odlučiti jer je izbor prevelik, javlja se frustracija. To vrijedi i za sam odabir aplikacije, ali i za korištenje nakon što smo aplikaciju odabrali. Previše opcija za učiniti jedan isti korak može nas učiniti vrlo neproduktivnima - ističe Sanja Veletanlić, osnivačica Ljudomata i brenda Go2human specijaliziranog za virtualne asistencije.

Zavirili smo na njezin desktop i otkrili da trenutno za upravljanje projektima i zadacima koristi Notion, Asanu, AnyList Toggl. Odaje nam da je prije koristila ClickUp i Trello te da bi voljela isprobati Basecamp, Jiru, Monday, Airtable i Clockify.

Kratak vodič kroz aplikacije za upravljanje projektima i zadacima​

by Sanja Veletanlić

Aplikacije za upravljanje projektima - malim i velikim, osobnim i poslovnim. Od trenutka kada je projekt tek ideja do završetka projekta ili zadatka. Služe tome da rasterete glavu i na jednom mjestu drže sve važne informacije o projektu dostupne svima uključenima. Neopterećena glava + bolja organizacija i koordinacija = bolja produktivnost. Evo što kaže o nekima od njih:

Notion je aplikacija koju jako volim, ali nije za svakoga. Notion je kao kanta bez dna puna Lego kockica - što će netko složiti u Notionu ovisi o mašti i motivaciji pojedinca. Nije za one kojima su draža gotova i strogo definirana rješenja.

Asana je jednostavna za korištenje, pregledna i jako dobra za vođenje projekata. Odlična je kao prvi alat za ljude koji nikada nisu koristili slične alate, ali i za iskusnije timove. Koristim je na projektima kod klijenata i ne bunim se, dapače.

AnyList koristim samo na mobitelu i isključivo kao popis za nabavku. Godinama me dobro služi i vjerujem da ga još godinama neću mijenjati.

ClickUp je alat koji sam do sada koristila samo kod jednog klijenta i ozbiljno razmišljam o tome da ga u budućnosti koristim i za neke vlastite projekte. Moj osobni dojam ClickUpa je 'Asana na steroidima'.

Trello će se svidjeti onima koji vole stroge okvire, ali se kreativci vjerojatno neće pronaći u njemu.

Toggl je odličan za mjerenje vremena utrošenog na pojedini zadatak. Za sve one koji naplaćuju po satu, topla preporuka da ga isprobaju. Alternativa Togglu koju imam na svojoj listi 'bilo bi zgodno isprobati' je Clockify.

Virtualna asistentica Veletanlić dodaje kako se, kad smo u potrazi za novom aplikacijom, oslanjamo na tuđe preporuke. Stoga nam je pomogla da saznamo što koriste drugi ne bi li zahvaljujući njihovim primjerima dobili ideju kako unaprijediti poslovanje.

Koje aplikacija koriste 

Darko Mareš

fotograf Darkmares

image
Darko Mareš
foto

- Google Calendar - za termine i kratkoročne zadatke (obavezno oboje uz podsjetnike)

- Google Mail na vlastitoj domeni - komunikacija, ali i snalaženje što se tiče emailova (pretraga godinama unatrag je neprocjenjiva)

- Google Photos - dodatni backup, ali i organizacija fotografija za prikaz gdje i kad god je to potrebno

- Google Contacts - organizacija i sinkronizacija kontakata na svim uređajima

- Light Blue - specijalizirani CRM za fotografe

- vim (vi) - tekst editor za sve vrste zapisivanja (brz, ne treba miš)

- IFTTT - automatizacija procesa za povezivanje internet servisa

- Bitly - organizacija i praćenje linkova (slanje galerija klijentima i slično)

- rsync uz vlastite skripte - lokalna backup organizacija

- Creator Studio - planiranje i objave za Instagram i Facebook

- Hootsuite - planiranje i objave za Linkedin

- CaptureOne - osnovna obrada i katalogizacija fotografija

Često koristim i jednostavni mehanički kuhinjski tajmer za Pomodoro tehniku rada kad radim obradu fotografija ili nešto drugo što zahtijeva koncentraciju (baš zato da me ostale aplikacije i internet općenito ne ometaju u to vrijeme)

Rene Brakus

DevOps i voditelj hrvatskog tima tvrtke 46elks, administrator IT Zajednice Rijeka

- Google Calendar

- Keep Notes (unutar Gmaila)

- Slack/Telegram

- RescueTime (prati što koristim od aplikacija i malo me osvjesti)

- HabitNow (Android app) - podsjeti me na svakodnevne stvari na koje moram paziti tipa "psuj manje", "jedi manje šećera"

- Gmail (puno je toga tu, koristim scheduled e-mails da sebi pošaljem stvari koje su mi ful važne da se podsjetim da ih napravim).

- Sve smartwatch aplikacije, izdvajam Xiaomi Zepp jer tu mogu pratiti kilažu, spavanje, kalorije...

- Jira za interne stvari što se tiče uglavnom razvoja nekih servisa unutar IT firme

- Basecamp za ostale projekte (marketing, strategije...)

Višnja Željeznjak

suosnivačica Logita i konzultantica za projektiranje, razvoj i pisanje sadržaja B2B web stranica, voditeljica LOGIT LIVE i Eduza showa

- Google Workspace

- Asana - upravljanje projektima

- Restream - live streaming produkcija video sadržaja

- Postify - automatizacija društvenih mreža

- HARO - online servis koji spaja novinare sa stručnjacima

- ludwig.guru, Thesaurus, Hemingway - alati za pisanje sadržaja na engleskom

- Albacross, Whoisvisiting, Leadfeeder - alat za praćenje posjetitelja

- MindMup - izrada vizualne mape weba

- Canva - jednostavne grafike

- Visual Studio Code - pisanje blog postova u Markdown formatu

- Kapwing - dodavanje titlova u video

- KdenLive - editiranje videa

AHREFS - za profesionalni SEO

Miroslav Zarić

suosnivač startupa Beyond Seen Screen i aplikacije ExRey te voditelj StartUp Rant podcasta

image
Miroslav Zarić, Beyond Seen Screen ili ExRey
foto Ratko Mavar

- Google Word

- Google Keep

- Google Drive

- Gmail

- Google Calendar

Bez toga ne mogu. Sve što si želim sačuvati (bilo za posao ili privatno) ide u Keep, pa onda kasnije pregledavam, filtriram.

- Buffer - kako stalno čitam nešto o startupovima i biznisu, kada nađem nešto ili ako sam si spremio u Keep pa kasnije kad gledam, čitam, scheduliram si u Buffer za post za LinkedIn profil post da ljudi isto vide.

Prije sam koristio još neke stvari tipa Evernote, Trello, no jednostavno sam si odlučio pojednostaviti stvari. Jedna mala bilježnica A6, zapravo blokić mi je uvijek na stolu jer si nekada jednostavno volim nešto zapisati kao podsjetnik, misao ili shopping listu.

Iván Szekeres

ovlašteni projektant specijaliziran za obnovljive izvore energije u Megajoule

- Slack i WhatsApp grupe - za brzu komunikaciju

- Microsoft Teams - za komunikaciju s centralom u Portugalu

- Zoom - kad je nužno nekome nešto pokazati kako napraviti i nisam u uredu

- DocDirect - za backup i internu dostavu dokumenata

- Simplenote - za osobne bilješke

Nekad sam jako bio 'nabrijan' na aplikacije za produktivnost. Sad koristim apsolutni minimum.

David Blažević

COO u digitalnoj agenciji Maoio

ClickUp - aplikacija koju najviše koristimo, za dodjeljivanje taskova, praćenje statusa istih i općenito organizaciju vremena. Odlična u simbiozi sa Slackom (natuknicu napisanu u njemu možemo pretvoriti u task) i Calendly (sastanak dogovoren preko njega automatski bilježi). Za razliku od Asane i Trello, ClickUp je jako pregledan i veoma lagan za postavljanje, te se veoma često nadograđuje novim značajkama.

Slack - odličan za brzu komunikaciju sa timom, pa čak i klijentima. Iako i dalje preferiram email komunikaciju, jer tu imam najviše upravljačke moći (sa strane servera), ovaj alat je zamijenio dosta emailova i poziva.

- Pcloud - cloud platforma za pohranu i dijeljenje dokumenata i datoketa, bilo kad, bilo gdje i na bilo kojem uređaju. Možete je postaviti lokalno na računalu kao virtualnu enkriptiranu dodatnu particiju koja se instantno sinhronizira s drugim računima. Preferiram je zbog jednostavnosti i organiziranosti, što primjerice ne mogu reći za popularnije servise kao što je Google Drive.

Calendly - koristimo je za zakazivanje sastanaka, a odmah smo ju povezali s našim Zoom računom, pa tako klijentu odmah nakon potvrde termina šalje link za Zoom, a gore sam spomenuo i integraciju s ClickUp.

Više od trideset aplikacija za povećanje produktivnosti potražite u novom izdanju tiskanog i digitalnog Lidera.

19. travanj 2024 22:57